www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Temelleri

Resim 1: Radar Temellerinin „members.tripod.de/radargrundlagen“ giriş sayfasındaki ilk görüntüsü

Resim 1: Radar Temellerinin „members.tripod.de/radargrundlagen“ giriş sayfasındaki ilk görüntüsü

„Radar Temelleri“ Web Sitesinin Tarihçesi

Bu ”Radar Temelleri” web sitesinin tarihçesi Alman Hava Kuvvetlerinin Lechfeld (Bavyera) Teknik Okulundaki bir eğitim kursuna kadar gider. Bu radar kursu katılımcılarının bilgi seviyeleri birbirinden farklıydı; anlatılanları çabuk kavrayan mühendislerin yanında, yeni başlayan ve konuları anlamakta çok zorlananlar da vardı. Dolayısıyla derste tutulan notların seviyeleri de farklı kalitelerde idi. Elbette kursiyerler bir dayanışma içinde birbirlerine çok yardımcı oldular. Başlangıçta kursiyerler kendi aralarında bu notları paylaştı ve böylece her kursiyer kendi eksiğini tamamlama imkânına sahip oldu.

Akşamları, kurs sırasında zorlanan arkadaşlar için tuttuğum ders notlarına kendi bilgilerimi de katarak bilgisayarda yazmaya başladım. Bu belgeleri bir floppy diske yüklüyor, arkadaşlara veriyordum. Öyle bir an geldi ki; diskin kapasitesi yetmemeye başladı. Tam o sırada aklıma başka bir fikir geldi: bellekte çok yer tutan Word dosyası yerine çok daha az yer tutan HTML-formatını kullanmak. Böylece bilgisayarında bir MS-DOS işletim sistemi bulunmayan birisi dahi bunları okuyabilecekti. Bu konuda en büyük desteği bir bilgisayar meraklısı olan oğlumdan aldım ve tekniğini ondan öğrendim. Artık bir görsel kurs gibi bu belgeleri internette kolayca yayınlayabiliyordum.

Kurs öğretmenleri bu işe pek ilgi duymadılar. Başlangıçta, belki de bu web sitesinin gizli sırları ifşa edebileceği endişesi ile bulundukları makam itibariyle korktular, hatta filo komutanı bu web sitesinin bir sakıncası olup olmadığını resmen araştırttı. Ve araştırma sonucu 17.11.1998 de bildirildi: Site zararsızdı! Görevde bulunduğum süre içerisinde üstlerimden değişik tepkiler aldım: bir kısmı çok takdir ediyordu (hatta bir nakit ikramiye bile aldım); bir kısmı da bunun bir askerin işi olmadığını söylüyordu. Sonunda konu Alman Parlamentosu Savunma Komisyonuna geldi. Komisyon, gizli sırları yayınlamamak kaydıyla asker olsa bile bir kişinin internette serbestçe yayın yapmasının anayasal bir hakkı olduğuna karar verdi. Bu arada değişik servisler tarafından yayınlarım sıkı bir şekilde sürekli gözlemlendi.

İlk defa, emekliye ayrılmam sonrasında görev yaptığım birimde bu sitenin bakımını devam ettirecek birisini aradım. Ancak bunu üstlenecek istekli birisi çıkmadı. Hatta Alman Hava Kuvvetleri Teknik Okulu bu dosyanın CSS (Cascaded Style Sheet) yapısının okulun kurumsal tasarımına uyumlama sürecinin çok zaman alacağı gerekçesi ile reddetti.

Resim 2: Radar Temellerinin eski görüntüsü; „www.itnu.de”

Resim 2: Radar Temellerinin eski görüntüsü; „www.itnu.de”

Özgün Alan Adı (Domain Name)

İlk yıllarda bir ücretsiz servis sağlayıcıyı kullandım. O zamanki alan adı „http://mitglied.tripod.de“ idi. Ekranda yer alan servis sağlayıcıya ait reklamlar nedeniyle benden herhangi bir ücret talep etmiyordu. Sayfanın nispeten karmaşık ve kullanışlı olmayan ismine rağmen Google arama motorunda sadece ”Radar Temelleri” adıyla bile yapılan bir aramada siteye artık ulaşılabiliyordu ve arama sonuçlarında ilk sıraya yerleşmişti.

Ücretsiz servis sağlayıcılarda her seferinde sayfa birlikte gelen reklamlar bıktırmaya başladı ve başka bir alanı araştırmaya başladım. Ne yazık ki o zamanlar bir alan adını rezerve etmek ve sonradan satmak gibi çok kötü bir alışkanlık vardı. Bu nedenle „http://www.itnu.de/radargrundlagen“ yerine „www.radargrundlagen.de“ alan adını kullanmaktan kaçındım. Buradaki ITNU kısaltması „Ingenieur Technische Nutzer Unterstützung“ [Mühendise Teknik Kullanıcı Desteği] anlamında idi. Bu arada Lufthansa Havacılık Okulu eğitmenlerinin önerisiyle giriş sayfam İngilizceye çevrilmişti. Bu, giriş sayfasının ilk uluslararası başarısıydı.

Kasım 2005 de „.eu“ üst seviye alan (Top-Level-Domain) adının devreye girmesiyle siteyi günümüzdeki „http://www.radartutorial.eu/“ alanına taşıdım. Bu taşınmayı, temel tasarımdaki köklü değişiklikler takip etti: Giriş sayfası adım adım görme engellilere uyumlu hale getirildi. Sayfa arka plan rengi koyulaştı, fakat menü çubuğu hala javascript ile yaratılıyordu. Bu durum güvenlik nedeniyle javascript özelliğini devre dışı bırakılan ticari bilgisayarlarda büyük bir sorun oluyordu. Menünün tamamı bu nedenle CSS formatına dönüştürüldü.

Wikipedia

Önceleri Wikipedia ya çok hayrandım ve tüm sayfalarımı buraya kopyalamaya başladım. Hayranlığım daha sonra hayal kırıklığına dönüştü. Sıkça sadece İngilizce Wikipedia da „doğru“ olarak sunulan ve aslında doğru olmayan ifadeler, aynen Almancaya da aktarılıyor ve Almancasında ki herhangi bir düzeltmeye Wikipedia yöneticileri izin vermiyordu. Örneğin, hala Almanca Wikipedia da güya Robert Wattson-Watt’ın radarın mucidi ve magnetronun kesinlikle bir İngiliz buluşu olduğu iddia edilmektedir. Wikipedia gibi böyle bir ortak dünya projesindeki esas tehlike, toplumun bilgi seviyesinin yerini cahil bir çoğunluğun ortak yargılarının almasıdır.

Resim 3: Şu anki www.radartutorial.eu sayfasındaki görünüm

Bu durumda Wikipedia daki tüm faaliyetlerimi hemen hemen sonlandırdım. Sadece tesadüfen arada sırada ki düzenlemeler (editing) sırasında birisinin inatla cehaletini sergilemeye çalıştığını gördüğümde müdahale ediyorum. Bu vesileyle örneğin bazen, Sürekli Radar maddesinde olduğu gibi, genel olarak web sitemdeki Sürekli Dalga- ve Frekans Modüleli Sürekli Dalga Radarı sayfalarından alıntılanmış gerçekten güzel makaleler ortaya çıktığını da belirmek isterim. Orta vadede web sayfam Wikipedia için bir referans haline geldi. İnternetteki başka web sayfalarından geri dönüş linkleri (backlinks) denilen dönüşler olağanüstü yüksekti. Radar Temellerinin ziyaretçi sayısı, Wikipedia daki aynı konunun ziyaretçi sayısına açık ara ile fark atıyordu.

Yıldönümü

„Radar Temellerinin“ internette ne zaman yayınlandığını bugün kesin olarak bilmek artık mümkün olamamaktadır. O zamanki floppy disketlerde kaydedilmiş bu bilgileri, disketlerin çoktan çöpe atılması nedeniyle bugün öğrenmek mümkün değildir. „Radar Temellerine“ ait 4 haftalık kurslar 20.10.1998 ila 11.05.1999 tarihleri arasında yapıldı. Web sitesi de ilk kurs sırasında yayınlanmıştı. Kurslara ait ilk büyük CD yedeklemesi ise 30.01.1999 de tarihinde yani 19 yıl önce yapıldı. Başka bir internet sitesi böyle bir söylem de bulunabilir mi (ve de kanıtlayabilir mi)?
Sitemizin 17.11.1998 tarihi itibariyle 20. yılı kutlu olsun.