AN/SLQ-32(V)6 ve (V)7 Elektronik Savaş Sistemi
Beschreibung des Störsystems; ausgewählte Taktisch-technische Daten

Resim 1: „Hopper“ (DDG-70) muhribinin güvertesindeki AN/SLQ-32(V)3 Elektronik Savaş Sistemi
Teknik veriler | |
---|---|
Frekans çalışma aralığı: | S-bandından K-bandında kadar |
AN/SLQ-32(V)6 ve (V)7 Elektronik Savaş Sistemi
AN/SLQ-32(V)6 elektronik savaş sistemi küçük ve orta büyüklükteki su üstü gemilerine karşı önlem almak üzere tasarlanmıştır. Çok yüksek bir sürekli dalga gücünü üretebilen, Rotmann lens beslemeli faz dizi antene sahip önceki SLQ-32 sistemleri neredeyse sonsuz çeşitlilikte karıştırma tekniğini uygulayabilmektedir. SLQ-32(V)5 versiyonun da önceki versiyonlarda kullanılan daha küçük, hafif ve yarıiletken elemanlar yenilenmiş, ilaveten aktif sidekick (yardımcı) karıştırma işlevi de eklenmiştir. Sonuç olarak SLQ-32 Elektronik Savaş sisteminin ana görevi gemilere fırlatılan radar güdümlü füzelere karşı elektronik önleme yapmaktır. Bu elektronik savaş sistemi ABD Donanmasında 1974 yılından itibaren AN/SLQ-32(V)1 versiyonu fırkateynlerinin ve havuzlu çıkarma gemilerinin (Landing Platforms Dock, LPD) güvertelerinde konuşlandırılmıştır.
ABD Donanmasının AN/SLQ-32C(V)6 versiyonu Yüzey Elektronik Savaş Sisteminin Geliştirme Programının (Surface Electronic Warfare Improvement Program, SEWIP) sahil güvenlik gemileri gibi (Littoral Combat Ship, LCS) küçük gemilerin olası tehditlerine karşı geliştirilmiş daha düşük bir versiyonudur. Elektronik savaş için yeni aygıt seti yeni tür tehditlere karşı daha iyileştirilmiş işaret sınıflama algılaması yapabilmek hem de daha yüksek ölçme hassasiyetiyle tepki verebilmek ve elektromanyetik dayanıklılığını arttırabilmek için modernize edilmiş antenlerle, alıcılarla ve silah sistemine ara yüzlerle donatılmıştır. SLQ-32C(V)6- aygıt seti USS Freedom (LCS 1) güvertesinde 2014 yılı Aralık ayında test edildi.
Sistemin güncellenmesi sonucu yeni AN/SLQ-32(V)7 versiyonunda tehditlerin daha iyi algılanması sağlanmış ve aktif karıştırma yeteneğini daha da artmıştır. Sistemin Kritik Tasarım Gözden Geçirmesi 2016, saha testlerinin ise 2019 yılında yapılması planlanmıştır. 91.7 milyon Amerikan doları tutarındaki AN/SLQ-32(V)7 (SEWIP B3) elektronik savaş sisteminin modernizasyon işi Northrop Grumman firmasına verilmiştir. İhale şartnamesine göre Northrop Grumman model- ve test planı bütünleşmesinde kullanılmak üzere laboratuvar ve saha testleri için iki ayrı ilkörnek yapacaktır.
Sürekli yapılan iyileştirme dizilerinin sonunda sistem yeteneğinde genel ani sıçrama kaydedildi. Yeni teknikler ve yetenekler tehditlerin erken algılanmasında, işaret çözümlemede, anti-gemi-füzelerine karşı uyarı ve korumada katkı sağladı. Ayrıca elektronik savaş yönetimiyle eşgüdümde önemli iyileştirmeler gerçekleşti.
Bu sistem donanmayı öldürücü olmayan asimetrik tehditlere karşı koruma imkânı sağlamaktadır.
Kaynak: www.deagel.com