www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Mk. 12

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Mk. 12

Ilustrație 1: Mk. 12

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 920 … 970 MHz
(bande UHF)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 480 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 1 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 100 kW
puterea medie: 48 W
distanţa maximă fără ambiguităţi: 22 NM (≙ 42 km)
capacitatea de separare în distanță: 460 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 10°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

Mk. 12

Mk. 12 era un radar de control al focului care funcționa în banda UHF. A fost utilizat împreună cu stația de dirijare a tunurilor Mk. 37 pentru a controla artileria navală de calibru 127 mm. Radarul asigura urmărirea automată a țintelor la distanță și măsurarea vitezei țintelor.

Antena are două reflectoare parabolice cilindrice suprapuse. Aceste reflectoare au fiecare 4 picioare lungime și 2 picioare înălțime și au o distanță focală de aproximativ 1/4 din lungimea de undă. Fiecare reflector este alimentat de 8 dipoli montați astfel încât axele lor să se afle pe o linie orizontală de-a lungul liniei focale a reflectorului. Cei șaisprezece dipoli sunt conectați electric în patru grupuri de câte patru dipoli fiecare. Aceste grupuri sunt conectate la un comutator pentru a seta modelul de antenă pe una dintre cele patru poziții. Acest comutator împinge un condensator suplimentar în linia de alimentare și astfel întârzie poziția de fază într-o linie de alimentare a antenei. Întregul model de antenă poate fi astfel înclinat cu aproximativ 2,5° spre stânga și spre dreapta, sau în sus și în jos. Dacă semnul țintei este același în toate cele patru poziții ale comutatorului, atunci antena este îndreptată direct spre țintă.

În centru, pe partea frontală a antenei, este montată o antenă auxiliară mai mică, în mijloc, care folosește un reflector parabolic cilindric de 2 pe 2 picioare. Aceasta este alimentată de doi dipoli și are rolul de a suprima lobii laterali ai antenei principale.

Radarul Mk. 12 a înlocuit radarul Mk. 4, dar a avut aceleași probleme cu țintele la altitudini joase. Prin urmare, radarul a fost cuplat cu radarul suplimentar Mk. 22 (antena radioaltimetrului din Fig. 1).