www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

OPRL-4

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: OPRL-4

Ilustrație 1: OPRL-4

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bande X
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

OPRL-4

OPRL-4 era un radar combinat de recunoaștere a spațiului aerian și de control al apropierii, care funcționa în banda X și care a fost dezvoltat special pentru aeroporturile mici. Originalul de la un birou de dezvoltare din Leningrad era echipat doar cu tuburi cu vid și nu a fost realizat. În 1973, TESLA Pardubice a înlocuit majoritatea circuitelor cu tuburi ale acestui model cu tranzistori și circuite integrate. TESLA a reușit să exporte acest radar și în unele republici sovietice.

Cu toate acestea, radarul de recunoaștere nu a putut utiliza în mod eficient avantajele unui radar (putând funcționa chiar și în condiții de vizibilitate redusă), deoarece atenuarea cauzată de ploaia puternică în banda X i-a afectat funcția. Prin urmare, printre piloți, acesta era considerat doar un radar de vreme bună. Pe vreme bună, însă, zburau la vedere și nu aveau nevoie de radar.

Ultimul radar de acest tip a fost amplasat la aerodromul regional din Karlovy Vary (Republica Cehă) înainte de a fi demontat în 2000 și mutat la Muzeul Aviației din Kbely (un district din Praga).