www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Cossor CR 21

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Radarul Cossor CR 787, utilizat anterior pe turnul aerodromului din Belgrad, în prezent un exponat de muzeu.
(© Aeronautical Museum-Belgrad)

Ilustrație 1: Radarul Cossor CR 787, utilizat anterior pe turnul aerodromului din Belgrad, în prezent un exponat de muzeu.
Aeronautical Museum-Belgrad)

Date tehnico-tactice
CR 21CR 787
frecvența de lucru: 2 940 … 2 980 MHz (bande S)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 770 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 1 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 500 kW
puterea medie: 385 W
distanţa maximă fără ambiguităţi: 70 NM
(≙ 130 km)
100 NM
(≙ 185 km)
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,4°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 12 sau 20 min⁻¹12 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

Cossor CR 21

Cossor CR 21 a fost un radar primar standard de control al traficului aerian în bandă S fabricat de Cossor Radar and Electronics Ltd. Acesta era disponibil ca radar transportabil sau ca radar cu instalare fixă. Acoperirea unghiulară verticală a variat de la 0 la 45°, fără a fi nevoie de o amplitudine suplimentară a antenei. O țintă aeropurtată cu o suprafață reflectorizantă efectivă de 15 m² a fost ghidată la o distanță de cel puțin 70 de mile marine. Radarul folosea un magnetron pe o frecvență fixă. Capacitățile tehnice au inclus detectarea țintelor în mișcare pentru a suprima țintele fixe și polarizarea circulară folosind o placă de întârziere cu o grosime de un sfert din lungimea de undă, ceea ce a permis detectarea țintelor din zonele ploioase la 20 dB.

CR 21 a fost succesorul direct al ACR 6, folosind, de asemenea, multe dintre ansamblurile electronice ale acelui radar. În cadrul Forțelor Aeriene Regale, versiunea mobilă a CR 21 a fost denumită și ACR 7C.

Cossor CR 787

Tipul CR 787 a fost în esență de același design, dar a primit un preamplificator RF suplimentar cu zgomot redus în receptor, ceea ce a dus la o rază de acțiune cu aproximativ 25% mai mare și la reducerea zgomotului sistemului. Acuratețea a fost adecvată pentru a realiza legături descendente chiar și pentru aeronavele mici până la o distanță de 900 m înainte de pragul de apropiere. Ambele tipuri de radare au fost utilizate în Australia, Noua Zeelandă, Africa și Europa între 1957 și sfârșitul anilor 1980.

Surse: