www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

Cossor CR 21

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Figuur 1: De Cossor CR 787 radar, vroeger gebruikt op de toren van het vliegveld van Belgrado, nu een museumstuk.
(© Aeronautical Museum-Belgrad)

Figuur 1: De Cossor CR 787 radar, vroeger gebruikt op de toren van het vliegveld van Belgrado, nu een museumstuk.
Aeronautical Museum-Belgrad)

Specificaties
CR 21CR 787
Frequentie: 2 940 … 2 980 MHz (S-band)
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF): 770 Hz
Pulsduur (τ): 1 µs
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen: 500 kW
Gemiddeld vermogen: 385 W
Instrumented Range: 70 NM
(≙ 130 km)
100 NM
(≙ 185 km)
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte: 1,4°
hits per scan:
Rotatiesnelheid: 12 of 20 min⁻¹12 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

Cossor CR 21

De Cossor CR 21 was een standaard S-band primaire luchtverkeersleidingsradar vervaardigd door Cossor Radar and Electronics Ltd. Hij was verkrijgbaar als transportabele of vaste installatie radar. De verticale hoekdekking ging van 0 tot 45° zonder extra antennebewegingen. Een luchtdoel met een effectief reflecterend oppervlak van 15 m² werd geleid tot een bereik van ten minste 70 NM. De radar gebruikte een magnetron op een vaste frequentie. De technische mogelijkheden omvatten detectie van bewegende doelen om vaste doelen te onderdrukken en circulaire polarisatie met behulp van een vertragingsplaat met een dikte van een kwart van de golflengte, waardoor doelen in regenachtige gebieden met 20 dB konden worden gedetecteerd.

De CR 21 was de directe opvolger van de ACR 6 en gebruikte ook veel van de elektronische assemblages van die radar. Bij de Royal Airforce werd de mobiele versie van de CR 21 ook wel de ACR 7C genoemd.

Cossor CR 787

Het type CR 787 was in wezen van hetzelfde ontwerp, maar kreeg een extra ruisarme RF-voorversterker in de ontvanger, hetgeen resulteerde in een ongeveer 25% groter bereik en minder systeemruis. De nauwkeurigheid was geschikt voor downlinking van zelfs kleine vliegtuigen tot een afstand van 900 m voor de naderingsdrempel. Beide typen radar werden tussen 1957 en eind jaren tachtig gebruikt in Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika en Europa.

Bronnen: