www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

Type 13 CMH

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Afbeelding 1: Type 13 CMH op Malta in de Tweede Wereldoorlog,
gefotografeerd door een onbekende Franse soldaat.

Afbeelding 1: Type 13 CMH op Malta in de Tweede Wereldoorlog,
gefotografeerd door een onbekende Franse soldaat.

Specificaties
Frequentie: S-band
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF): 500 Hz
Pulsduur (τ): 0,6 of 1,9 µs
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen: 500 kW
Gemiddeld vermogen:
Instrumented Range:
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte: β= 7,5° ; ε= 1,5°
hits per scan:
Rotatiesnelheid:
MTBCF:
MTTR:

Type 13 CMH

Type 13 CMH (CentriMetric Heightfinder) was een hoogtezoekradar die op de S-band werkte. Het was de eerste centimetergolfradar van de Royal British Air Force en werd ontwikkeld om de meting van de doelhoogte voor de gevechtsleiding te verbeteren.

Het prototype gebruikte twee zogenaamde „kaasantennes“ (zo genoemd omdat ze eruit zagen als een schijf kaas) met een totale opening van ongeveer 6,1 × 1 m, die verticaal waren gemonteerd. Zij werden elk gevoed door een hoornradiator met een opening alleen in het H-vlak. De zeer smalle verticale breedte van het antennepatroon bedroeg 1,5°, die ongeveer 6 keer per minuut werd verschoven van een hoek van -1° tot 20°. De horizontale breedte van het antennepatroon was 7,5°. De waarneemapparatuur bestond uit maximaal 5 E-scopes met weergave van afstand en elevatiehoek. De streefhoogte werd afgelezen met behulp van een nomogram.

De ontwikkeling van het Type 13 CMH begon in 1942 en de serieproductie startte in maart 1943. Er werden verschillende upgrades uitgevoerd. Type 13 Mk II was klaar voor gebruik in het voorjaar van 1944. De types 13 Mk III en IV waren allemaal vergelijkbaar qua ontwerp. Het Type 13 Mk V kreeg een sterk verbeterde antenne: een verticaal gemonteerde enkel gekromde parabolische reflector met een lineaire voeding via een gegroefde golfgeleider.

Afbeeldingen van Type 13 CMH

Foto 2: Type 13 Mk V in Aurich/Brockzetel