www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/SPN-13

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrare 1: Antena AS-601/SPN-13

Ilustrare 1: Antena AS-601/SPN-13

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 3 070 și 9 375 MHz
(bande S și X)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 1 200 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 1 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 50 NM (≙ km)
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare a înălțimii:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 10 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

AN/SPN-13

AN/SPN-13 a fost un radar de navigație maritimă în bandă dublă, care putea funcționa fie în banda S, fie în banda X. Radarul era format din doar două componente principale: o antenă care putea fi utilizată pentru ambele benzi de frecvență și o consolă compactă ca stație de lucru.

Antena AS-601/SPN-13 a fost utilizabilă în ambele benzi de frecvență. Reflectorul de 2,66 m lățime, cu o singură curbură, era format dintr-o serie de tije subțiri îndoite și era fabricat în întregime dintr-un aliaj dur de aluminiu. Radiatorul a fost un corn polarizat orizontal cu un unghi de deschidere vertical de 40°.

Banda S a fost utilizată pentru ținte mari, atunci când nu era necesară rezoluția unghiulară ridicată a frecvenței mai înalte sau atunci când condițiile meteorologice și o puternică agitație maritimă au interferat. Banda X a fost aleasă atunci când a fost necesară o rezoluție unghiulară mai fină, când trebuiau detectate ținte marine mai mici și când doar valurile ușoare au provocat interferențe cu țintele fixe.

Transmițătorul folosea un klystron autooscilant răcit cu aer pentru fiecare frecvență. Modulatorul folosea un tiratron umplut cu hidrogen de tip 4 C 35.