www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/MPQ-4

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Remorca cu echipamente radar AN/MPQ-4

Ilustrație 1: Remorca cu echipamente radar AN/MPQ-4

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 16 GHz
(bande Ku)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 7 000 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 0,25 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 50 kW
puterea medie: 285 W
distanţa maximă fără ambiguităţi: 15 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare: 50 m
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

AN/MPQ-4

AN/MPQ-4 era un radar de recunoaștere a artileriei care funcționa în banda Ku pentru recunoașterea pozițiilor inamice și pentru corectarea focului artileriei prietene în timpul contraatacurilor. Acesta folosea ca antenă un reflector parabolic dreptunghiular cu o singură curbură, care era alimentat de un scaner Foster și putea astfel să scaneze un sector de 25°. Radarul folosea un transmițător cu magnetroni autoexcitați. Urmele gloanțelor au fost afișate pe un B-scop. Aceasta a oferit o recunoaștere rapidă a coordonatelor pozițiilor inamicului și a permis contraatacul imediat al artileriei prietene.

Radarul a putut fi instalat și pus în funcțiune în mai puțin de 15 minute. Toate componentele au fost transportate pe două remorci cu o singură axă, cu o sarcină pe axă de 1,5 tone fiecare. Una dintre remorci conținea toate componentele electronice ale radarului cu antenă, iar cea de-a doua o unitate diesel electrică, precum și echipamente suplimentare, setul de cabluri și piese de schimb.

Radarul a fost introdus în 1958 și a rămas în dotarea forțelor armate americane până la sfârșitul anilor 1970. Acesta a fost apoi înlocuit treptat cu AN/TPQ-36. Acest tip de radar a fost construit sub licență în Japonia și a fost denumit Type 92 și J/MPQ-N1.