www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Eski Radarlar

AN/FPS-77

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/FPS-77 radarının anten grubu

Resim 1: AN/FPS-77 radarının anten grubu

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 5 450 … 5 650 MHz
(C-bandı)
Darbe Tekrarlama Zamanı: 3 086 µs
Darbe Tekrarlama Frekansı: 324 Hz
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 2 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 300 kW
Ortalama Güç: 200 W
Aletli menzil: 200 NM (≙ 370 km)
Menzil Çözünürlüğü: 300 m
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı: 1,68°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 0 … 5 … 8 d/dak
MTBCF:
MTTR:

AN/FPS-77

AN/FPS-77 C-bandında çalışan, nispeten ucuz, yerel kullanım için geliştirilmiş, orta menzilli bir meteoroloji radarıdır. Ancak bir Doppler frekans ölçümü yapamıyordu. Bu radar NEXRAD radarının öncülüydü ve 200 den daha fazla sayıda vakum tüp kullanıyordu.

Anten grubu 2,44 m büyüklükte bir simetrik parabolik yansıtıcıya sahipti. Yansıtıcının odak noktasına monte edilmiş ışıma boynuzu J-biçimli bükülmüş bir hatla besleniyordu. Anten otomatik olarak azimut açısında döndürülebildiği ve/veya yükseklik açısında yukarı/aşağı hareket edebildiği gibi arzu edilen bir yönde daha hassas ölçüm yapabilmesi için azimut ve yükseklik açısı elle ayarlanabiliyordu.

Yankı işaretleri bir iş istasyonunda bulunan üç adet ekranda ve ayrıca bir uzak konsolda görüntüleniyordu. Bu üç ekranda gerçek menzil, yükseklik, azimut açısı ve yansıtırlık bilgileri de ilaveten yer alıyordu. Video görüntü, her ikisi de halâ dönen saptırma bobini ile hareket eden PPI-ekranı ve yeryüzünün bükümü hesaba katılmış Menzil-Yüksekli Göstergesinde yer alıyordu. 12 cm çapında bir ilave A-ekranda elektrostatik saptırma kullanılıyordu. Katot ışınlı tüpte görüntülenen veriler foto-kimyasal yöntemle bir polaroid kameraya kaydediliyordu.

AN/FPS-77 radarının ekranının tipi ilginçti. Bu ekrandaki görüntüleri gün ışığı ortamındaki bir odada bile izlemek mümkün oluyordu. Ancak bu görüntüler pek de başarılı değildi. Bu ekranda yankı işaretleri parlak lekeler olarak değil, koyu şeffaf olmayan daha uzun süreli izler olarak kalabiliyordu. Bu izlerin ekranda kalma süresi bir saati bulabiliyordu. Resim tüpünün arkasından yapılan aydınlatma sayesinde ekranda çevre çizgilerini (kontörleri) gölgede bile görmek mümkün oluyordu. Ekran görüntüleri katot ışınlı tüp içerisindeki bir özel ısıtıcı kullanarak silinebiliyordu.

AN/FPS-77 radarının teslimatı 1964 yılında ve modernize edilmiş sürümü olan AN/FPS-77(V) ise 1966 yılından başlayarak yapıldı. Bu radar aygıtından toplamda 103 adet üretildi.

Kaynak:

AN/FPS-77 radar resim galerisi

Resim 2: Polaroid kameralı AN/FPS-77 radarı

Resim 3: Resim tüpü üzerinde bir meteorolojik resmin soluk izli görüntüsü