www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/FPS-77

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Antena AN/FPS-77

Ilustrație 1: Antena AN/FPS-77

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 5 450 … 5 650 MHz
(bande C)
perioadă de repetiţie a impulsurilor: 3 086 µs
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 324 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 2 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 300 kW
puterea medie: 200 W
distanţa maximă fără ambiguităţi: 200 NM (≙ 370 km)
capacitatea de separare în distanță: 300 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,68°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 0 … 5 … 8 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

AN/FPS-77

AN/FPS-77 era un radar meteorologic relativ ieftin, cu rază medie de acțiune, care funcționa în banda C pentru o aplicație locală. Acesta nu putea încă să măsoare frecvența Doppler. Acest radar a fost predecesorul NEXRAD și a folosit peste 200 de tuburi electronice.

Antena conținea un reflector parabolic simetric cu un diametru de 2,44 m, care era alimentat de un radiator cu corn conectat cu o linie de alimentare în formă de J și montat direct în punctul focal al reflectorului. Antena se poate roti și/sau înclina automat la un unghi lateral sau de elevație sau poate fi îndreptată manual într-o anumită direcție pentru a măsura cu precizie înălțimea și distanța.

Semnalele de ecou au fost afișate pe stația de lucru pe trei unități de afișare și, de asemenea, pe o unitate de afișare la distanță. Datele relevante afișate de cele trei dispozitive de vizualizare au inclus distanța corectă, înălțimea, unghiul lateral și reflectivitatea. Videoclipul a fost afișat pe un indicator de observare circulară (IOC) și pe un indicator de altitudine corectat în funcție de curbura Pământului, ambele folosind bobine de deflexie rotative. Un indicator tip A suplimentar, cu un diametru al ecranului de 12 cm, a utilizat deflexia electrostatică. Informațiile afișate pe tuburile catodice erau stocate fotochimic cu ajutorul unei camere Polaroid.

Indicatorul IOC al AN/FPS-77 a folosit o versiune interesantă, dar nu foarte reușită, a afișajului care a funcționat și în condiții de iluminare puternică. Acesta a folosit o persistență extrem de lungă care a afișat semnalele de ecou nu ca un punct luminos, ci ca o urmă întunecată, opacă. Persistența a fost de până la o oră. Tubul de imagine a fost luminat în fundal, astfel încât contururile de pe ecran erau vizibile ca umbre. Ștergerea imaginii afișate putea fi stimulată cu un încălzitor special pentru tuburi.

AN/FPS-77 a fost livrat în 1964, iar versiunea modernizată AN/FPS-77(V) a fost livrată în jurul anului 1966. În total, au fost construite 103 astfel de radare meteorologice.

Sursa:

Galerie foto a AN/FPS-77

Imaginea 2: Stația de lucru AN/FPS-77 cu camera Polaroid

Imaginea 3: Imagine meteo pe un tub de imagine cu traseu întunecat