www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/SPS-3

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrare 1: AN/SPS-3, desenul antenei

Ilustrare 1: AN/SPS-3, desenul antenei

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 9 003 … 9 168 MHz și
9 345 … 9 405 MHz
(bande X)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 3000 sau 1500 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 0,25; 0,33 sau 1,33 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 2×200 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 25 NM (≙ 46 km)
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

AN/SPS-3

AN/SPS-3 a fost un radar de recunoaștere navală în bandă X cu rază scurtă de acțiune pentru distrugătoare și nave mai mari, construit la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta folosea două modele de antene înguste cu baleiaj rapid în intervalul de unghiuri de elevație de 40°, care se roteau încet la 360°. Acesta folosea simultan două frecvențe de transmisie (diversitate de frecvență), care erau generate și procesate în emițătoare și receptoare care funcționau independent. Antena cu un scaner Foster a fost împărțită.

În modulator a fost utilizat un tiratron, care a folosit un transformator de impulsuri cu două înfășurări secundare care au generat simultan impulsul de înaltă tensiune pentru ambii magnetroni. Magnetronii au fost de tip 4J50 și 4J78. Un așa-numit sincronoscop (o combinație de sincronizator și vizor) conținea un tub de imagine de 5 inch ca un indicator A cu scări de ½, 5 și 25 de mile marine și genera toate impulsurile sincrone și curba STC pentru receptor.

Prototipul acestui radar (denumit XN-1) a fost instalat pe nava de război americană „Northampton“. După această instalare, producția AN/SPS-3 a fost oprită.

Sursa: