www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Eski Radarlar

AN/TPS-32

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/TPS-32

Resim 1: AN/TPS-32

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 2 905 … 3 080 MHz
(S-bandı)
Darbe Tekrarlama Zamanı: 1 090 … 3 772 µs
Darbe Tekrarlama Frekansı: 920 … 2 650 Hz
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 30 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 2,2 MW
Ortalama Güç:
Aletli menzil: 300 NM (≙ 556 km)
Menzil Çözünürlüğü: 800 m
Konumlandırma Doğruluğu: 229 m; 0,5°
Işın demet açısı: 2,15º
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 6 devir/dak
MTBCF:
MTTR:

AN/TPS-32

AN/TPS-32 helikopterle taşınabilen, 3-boyutlu bilgisayar kontrollü bir S-bandı arama radarıdır. Sistemde birincil radara ilaveten bir ikincil radar, yerden havaya iletişim sistemleri, besleme grubu, veri işleme ve görüntü aygıtları ve ses- ve veri kayıt sistemleri bulunmaktadır. Gönderim gücü ve darbe tekrarlama süreleri sürekli değiştirilerek daha iyi bir aydınlatma sağlanır, böylece uzun menzillere ulaşmak ve çok alçaktan uçan hedefleri algılamak mümkün olur. AN/TPS-32 üç adet sundurma ve bir döner tabla üzerine monte edilmiş anten grubundan meydana gelir.

Anteni doğrusal polarizeli bir faz dizi antendir. Yükseklik açısında tarama demetin frekansa bağımlı olarak elektronik saptırılmasıyla sağlanır. Uzun gönderim darbesi değişik frekanslarda beş parçaya ayrılır. Bunlar −1° ila +18° arasında saptırılan birbiriyle örtüşen beş ayrı çizge meydana getirir. Her bir çizgenin yüksekliği 0,84º, yüksekliği ise 2,15º dir. Her bir yükseklik açısı için çizgelerin zamansal sıralaması antenin farklı bir azimut açısında döndürülmesi ile sağlanır. Bu açı hatasını telafi etmek için tüm anten biraz yatık monte edilir. Dizilerin anten kazancı en az 41 dB dir. Yan topuzlar (sidelobes) ana topuzdan 25 dB daha küçüktür. Anten parçalara ayrılarak üç palet üzerinde taşınabilir.

Radar 1958 yılında geliştirildi, ABD Deniz Piyadelerinde 1969 yılına kadar görev yaptı ve sonrasında hizmet dışı bırakıldı. Türkiye’de konuşlanan aygıtlar NATO Air Defense Ground Environment (NADGE) gereksinimlerine uyumlandı ve bu yeni modele AN/TPS-64 adı verildi.

AN/TPS-32 resim galerisi

Resim 2: AN/TPS-32