AN/CPS-6
Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/CPS-6B

General Electric
Teknik veriler | |
---|---|
Çalışma Frekans Aralığı: | 2 700 … 3 019 MHz
(S-bandı) |
Darbe Tekrarlama Zamanı: | |
Darbe Tekrarlama Frekansı: | 600 Hz veya 300 Hz |
Gönderim Darbe Genişliği (τ): | 1 µs ya da 2 µs |
Alım Süresi: | |
Ölü Süre: | |
Darbe Gücü: | 5 × 900 kW |
Ortalama Güç: | |
Aletli menzil: | |
Menzil Çözünürlüğü: | |
Konumlandırma Doğruluğu: | Azimut açısında: 0.5°; Yükseklikte: 500 ft |
Işın demet açısı: | 1° |
Bir Dönüşteki İsabet Oranı: | |
Anten Dönüş Adedi: | 2 ila 15 devir/dak |
MTBCF: | |
MTTR: |
AN/CPS-6
AN/CPS-6 orta menzilli yere konuşlu hem arama- ve hem de yükseklik bulma görevlerini bir arada gerçekleştiren bir radardı. Radar S- bandında çalışıyordu. Her iki anteninin „V”- biçimi sayesinde radar hem menzili hem de azimut- ve yükseklik açılarını tayin edebiliyordu. Bir özel yükseklik bulucu radar kullanmaya gerek kalmadan hedef yüksekliklerini tayin etmesi nedeniyle AN/CPS-6 radarı çok yoğun hava trafiğinin bulunduğu bölgelerde çok yararlı oluyordu.
AN/CPS-6 radarı 2. Dünya Savaşı sırasında MIT nin Radyasyon Laboratuvarı tarafından geliştirildi. İlk aygıtlar 1945 yılı ortalarında üretildi. General Electric firması New York, Syracuse’da bir fabrikada önce A- modelini ve ardından B- modelini üretti. Bu şirketin merkezi önce Martin-Marietta’ya ve ardından Lockheed-Martin’e geçti. Radarda değişik frekanslarda 5 adet gönderici kullanılıyordu. İşletme için 25 personel gerekiyordu. Bir radar aygıtının ve ilave donatılarının taşınması için 85 adet kamyona ihtiyaç vardı. ABD Hava Kuvvetleri bu radar tipini 1957 ila 1959 yılları arasında denedi.
AN/FPS-10
AN/FPS-10 radarı AN/CPS-6B radarı ile benzer yapıdadır ve teknik verileri de aynıdır. Bu iki radar arasındaki tek fark ekranlarının sayısı ve türüdür. Örneğin AN/FPS-10 radarında B-ekran yoktur. Bu radar aygıtlarından 14 adedi ilk kez bir bilgisayar ağına bağlı olarak görev yapmıştır.
Kaynak:
- Military Standardisation Handbook TM 11-487C-1/MIL-HDBK-162A, Volume 1, p. 31, p. 99