www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

RP-3F

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Figuur 1: Foto uit een reclamebrochure voor de RP-3F radar (en tevens de enige bekende foto van de radar). Bron: Patrik Trnčák

Figuur 1: Foto uit een reclamebrochure voor de RP-3F radar (en tevens de enige bekende foto van de radar). Bron: Patrik Trnčák

Specificaties
Frequentie: 9250 − 9450 MHz
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF):
Pulsduur (τ): 0,45 µs
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen: 150 kW
Gemiddeld vermogen:
Instrumented Range: 20 km
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte: β= 0,8°; ε= 0,6°
Schwenkwinkel: β= ±15°; ε= -1° … +9°
hits per scan:
Rotatiesnelheid:
MTBCF:
MTTR:

RP-3F

Precisie naderingsradar van TESLA / Pardubice

Geschiedenis van de Tsjechische radartechnologie

Al in de jaren vijftig werd in de toenmalige Tsjechoslowaakse Republiek geëxperimenteerd met de ontwikkeling van de eerste militaire en later civiele luchtverkeersleidingsradars. Een van de eerste radars voor luchttoezicht was de RL-1, die tegen het einde van de jaren vijftig op de luchthaven van Praag werd geïnstalleerd. Het eerste gecombineerde luchtverkeersleidingsradarsysteem heette RP2/RL-2 en bestond uit een precisienaderingsradar en tevens een luchtruimbewakingsradar (ASR). Vanaf de eerste helft van de jaren zestig begon Tesla in Pardubice met de productie van radarsystemen voor de luchtverkeersleiding. De bekende precisienaderadars zoals de RP-3F, 3G, 4G en 5G werden daar geproduceerd en geïnstalleerd op verschillende luchthavens in de voormalige Sovjet-Unie en in andere landen zoals Hongarije, Roemenië en Korea.

Deze radars voldoen aan de ICAO-normen en kunnen werken in barre weersomstandigheden (harde wind, kou). Van de series RP-3F tot RP-5G werden tussen 1966 en 1992 meer dan 360 stuks geproduceerd. Sommige van deze radars zijn nog steeds operationeel op Russische, Oekraïense, Estse of Roemeense luchthavens.

De verkenningsradars werden gebouwd voor gebruik in de eerste plaats voor Tsjechoslowakije en het Tsjechoslowaakse leger. Sommige van deze RL-41, RL-42, RL-61 en RL-64 radars zijn in gebruik op Tsjechische luchthavens.

De gecombineerde naderingsradarsystemen (TAR en PAR) werden voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikt. Hiertoe behoren series als RPL-2, RPL-4 en RPL-5. Het systeem van het type RPL-5E is in de jaren tachtig en negentig naar Rusland en Oekraïne geëxporteerd.

Na 1994 werd de Tesla Groep opgesplitst in kleinere ondernemingen die de productie of reparatie van radarsystemen voortzetten. Deze bedrijven zijn:

Foto galerij

Figuur 2: Radar RL-41