www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

MAARSY

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: MAARSY

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 53,5 MHz
(bande VHF)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: ≤ 30 kHz
durata impulsului de sondaj (τ): ≥ 0.33 μs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 800 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 150 km
capacitatea de separare în distanță: ≥ 50 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 3,6°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

MAARSY

MAARSY (Middle Atmosphere Alomar Radar System) este un radar mezosferic-stratosferic-troposferic care funcționează în gama inferioară de frecvențe VHF și care a fost instalat în jurul anului 2010 în Andenes, Norvegia (69°17'54.1" N   16°02'29.0" E). Acesta a înlocuit radarul Alwin care exista până atunci, al cărui câmp de antene este încă parțial utilizat ca senzor pasiv.

Antena radar este formată din 433 de antene Yagi, fiecare cu trei elemente ca radiatoare individuale, distribuite pe o suprafață dodecagonală de 6 300 m² cu un model triunghiular. Fiecare antenă individuală este intercalată transversal pentru a realiza două planuri de polarizare diferite. Lățimea de bandă a acestora este de 5 MHz.

Fiecare antenă individuală are propriul său transmițător/receptor cu o putere maximă de ieșire de 2 kW și control independent de fază și amplitudine. Forma semnalului transmis este fie dreptunghiulară, gaussiană sau trapezoidală. Radarul poate transmite fie cu un impuls scurt nemodulat, fie codificat în fază cu un cod complementar sau un cod Barker.