www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

DWSR 5001C

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrare 1: Antena DWSR 5001C cu un diametru de 6,09 m (20 picioare).

Ilustrare 1: Antena DWSR 5001C cu un diametru de 6,09 m (20 picioare).

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 5 400 … 5 900 MHz
(bande C)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 200 … 2 400 Hz,
durata impulsului de sondaj (τ): 0,2 sau 3,0 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 500 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare a înălțimii:
lățimea diagramei de directivitate: 0,95º
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

DWSR 5001C

DWSR 5001C este un radar polarimetric pentru precipitații care funcționează în gama de frecvențe C. Este o dezvoltare ulterioară a DWSR 2501C prin dublarea puterii transmițătorului și a numărului de receptoare (2×250 kW), astfel încât radarul poate transmite simultan în polarizare liniară-orizontală și liniară-verticală (așa-numitul mod STAR: Simultaneous Transmit And Receive, transmitere și recepție simultană). Radarul poate fi operat complet de la distanță. Acesta este un dispozitiv standard al Serviciului Meteorologic German și a înlocuit radarul Meteor 360 mai vechi.

Receptorul este amplasat într-una dintre camere chiar lângă antenă, astfel încât sunt evitate pierderile în conexiunile lungi ale ghidurilor de undă sau pierderile datorate unui colector rotativ. Transmițătorul, sursa de alimentare și blocurile de sincronizare sunt amplasate într-un rack cu două uși în sala de operații, sub radom. Puterea de emisie este direcționată către antenă prin intermediul unor ghiduri de undă. Sala de operații conține, de asemenea, stația de lucru a computerului de la care radarul poate fi operat la nivel local și unde sunt calculate produsele radar compozite locale. Aceste produse radar, precum și datele brute, sunt transmise către rețeaua Serviciului meteorologic german prin intermediul unei interfețe securizate.

Magnetronul este supradimensionat și face față cu ușurință la diferitele sarcini cauzate de diferitele frecvențe de repetiție a impulsurilor aplicate dinamic. Sistemul integrat BITE al radarului este capabil să monitorizeze aproximativ 1500 de parametri diferiți, dintre care unii au fost însă recunoscuți ca fiind irelevanți de către utilizator și dezactivați. Întreținerea periodică se reduce în esență la verificări mecanice. Doar calibrarea radarului mai are o importanță deosebită, fiind controlată de la stația de lucru a computerului.

Sursa:

Galerie de imagini ale DWSR_5001C
Transmițător
Paratrăsnet

Ilustrare 2: Diagrama schematică a unui radar meteorologic sub un radome

Ilustrare 3: Raftul DWSR 5001C în sala de operație, sub radomă

Ilustrare 4: Receptorul DWSR 5001C într-o casetă la antenă

Ilustrare 5: Magnetronul de la DWSR 5001C