www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

Oceanografische radar WERA

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Figuur 1: Een antenne-array (ontvangstantenne) van de OTH-radar WERA in Brest, Frankrijk (met dank aan Helzel Messtechnik).

Figuur 1: Een antenne-array (ontvangstantenne) van de OTH-radar WERA in Brest, Frankrijk (met dank aan Helzel Messtechnik).

Specificaties
Frequentie: 4 … 48 MHz
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF):
Pulsduur (τ):
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen:
Gemiddeld vermogen: 30 W
Instrumented Range: 15 … 250 km
Afstandsresolutie: 100 … 1 500 m
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte: 3° … 6°
hits per scan:
Rotatiesnelheid:
MTBCF:
MTTR:

Oceanografische radar WERA

Het WERA (WavE RAdar) is een teledetectieradar die aan de kustlijn wordt opgesteld om de stromingen en de plaatselijke wind- en golfrichtingen in beeld te brengen. Het is een bewakingssysteem met hoge resolutie in het lagere kortegolfgebied. Het werkt volgens het principe van een FMCW-radar met een zeer langzame toename van de frequentieverandering (frequency sweep) van typisch 0,3 s. De verticaal gepolariseerde elektromagnetische golven planten zich voort als grondgolven en volgen dus de kromming van de aarde. De golfvoortplanting van de Over-The-Horizon Surface Wave (OTH-SW) radar is gebonden aan het wateroppervlak en volgt dus de kromming van de aarde. Als oceanografische radar kan WERA dus signalen registreren die worden weerkaatst door golven volgens de Bragg-vergelijking, tot op een afstand van 200 km.

WERA gebruikt twee verschillende posities voor de gemakkelijk op te stellen robuuste antennes. De zenderpositie bestaat uit vier verticale staafantennes. Een langzaam lineair toenemende frequentie wordt uitgezonden. De ontvangstpositie bestaat uit een lineaire opstelling van 8 tot 16 staafantennes. De software kan het antennepatroon elektronisch zwenken over een bereik van ± 60°. Het gereflecteerde signaal heeft een frequentieverschil met het uitgezonden signaal ten gevolge van de transittijd. Deze verschilfrequentie is de maat voor de afstand, gesuperponeerd met een eventuele Doppler-frequentie.

Het systeem selecteert een vrije ruimte in de toegewezen frequentieband ter grootte van de gebruikte bandbreedte (“listen before talk”). De middenfrequentie wordt zo gekozen dat de frequentiemodulatie dit vrije bereik kan passeren. Deze procedure wordt voor elke radarcyclus uitgevoerd, gewoonlijk om de 10 tot 30 minuten.

Mogelijke toepassingen:

Fotogalerij van WERA

Figuur 2: WERA Systemrack