www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

Artisan 3D

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Figuur 1: Artisan 3D

Figuur 1: Artisan 3D

Specificaties
Frequentie:  … 
(%%%-band)
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF):
Pulsduur (τ):
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen:
Gemiddeld vermogen:
Instrumented Range: NM (≙ km)
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte:
hits per scan:
Rotatiesnelheid:
MTBCF:
MTTR:

Artisan 3D

Artisan 3D (Advanced Radar Target Indication Situational Awareness and Navigation) is een 3D-radar voor lucht- en zee-surveillance van oppervlakken, ontwikkeld en gebouwd door BAE Systems voor de Britse Royal Navy. Bij de Royal Navy vervangt hij de radar Type 996 en werd hij aangeduid als Radar Type 997.

Deze radar, die wordt gebruikt aan boord van de Duke-klasse fregatten (Type 23) van de Royal Navy, heeft bewezen een superieure bewakingsradar te zijn, die in staat is voorwerpen zo klein als een vogel te detecteren, maar die met driemaal de snelheid van het geluid vliegen. De radar is zo ontworpen dat hij klein, compact en licht is - hij weegt in totaal slechts ongeveer 700 kg - zodat het hele systeem binnen drie weken kan worden geïnstalleerd. Volgens BAE Systems is de radar in staat zijn taken uit te voeren ondanks een storingsomgeving die vergelijkbaar is met die van ongeveer 10 000 stoorzenders van mobiele telefoons.

De radar werkt in de E- of de F-band met een maximaal waarnemingsbereik van 200 km. Het is in staat om snel en gemakkelijk kleine manoeuvrerende speedboten, kleine vliegtuigen en alle bedreigingen vanuit zee of vanuit de lucht te detecteren. Met zijn 3D-volgfunctie kan de Artisan 3D meer dan 800 doelen tegelijk detecteren, zodat zelfs in kritieke situaties een veilige beoordeling van de situatie en de vereiste verdedigingsmechanismen mogelijk zijn. Meer in het algemeen toont dit aan dat de radar in staat is dicht bij de kust te werken, een plaats waar oorlogshandelingen eerder zullen plaatsvinden en een maritieme impact hebben. Aangezien de functies van de radar voornamelijk een software-oplossing zijn, zijn upgrades en uitbreidingen mogelijk zonder dat de noodzakelijke dure hardware moet worden veranderd. Vanwege de nauwkeurigheid en de ongevoeligheid voor interferentie van het systeem heeft de Royal Navy voorgesteld om ook de Type 26-fregatten met deze radar uit te rusten.