www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Gemi Radarı

AN/SPS-40 Yüzey Araştırma Radarı

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: Lütjens sınıfı bir muhribin
güvertesindeki AN/SPS-40 radarı
(© 2013 www.kriegsschiffe.net)

Resim 1: Lütjens sınıfı bir muhribin
güvertesindeki AN/SPS-40 radarı
(© 2013 www.kriegsschiffe.net)

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 402.5 ila 447.5 MHz
(UHF-bandı)
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı: ø 257 Hz (kademeli)
300 Hz (kademesiz)
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 60µs (uzun menzil modu)
 3µs (kısa menzil modu)
Sıkıştırma ile 1 µs (ya da 0,6 µs)
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 200 - 255 kW
Ortalama Güç: 2 kW
Aletli menzil: 370 km
Menzil Çözünürlüğü: 90 m
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı: β=10.5°, ε=19°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 7,5 ya da 15 d/d
(SPS-40 ve -40A
versiyonlarında 6 d/d)
MTBCF:
MTTR:

AN/SPS-40 Yüzey Araştırma Radarı

AN/SPS-40 radarı orta ve uzun menzillerdeki hedeflerin algılanması için geliştirilmiş 2-boyutlu bir araştırma radarıdır. Bu radarda kanal frekansları arasındaki açıklığı 5 MHz olan 10-kanallı bir alıcı, bir yerden sabit hedef bastırma ve uzun/kısa menzil için ayrı bir darbe sıkıştırma sistemi bulunur. Bu radarın temel versiyonunda (keza ufak değişikliklerle B-, C- ve D-versiyonlarında) kullanılan elektronik devreler sayesinde operatör müdahalesi en aza inmiştir. AN/SPS-40B versiyonu uzak menzilde daha iyi bir araştırma yeteneğine ve hassasiyetine sahiptir, hafifliği montajda kolaylık sağlar, bakımı ve kullanımı kolaydır. Kullanılan UHF-bandı meteorolojik parazitlerden büyük ölçüde etkilenmez ve anti-radar füzelerine karşı daha iyi bir korunmaya sahiptir. İşaret alım hattı tümüyle transistörizedir ve sayısal işaret işlenmesi sırasında iyi bir sabit hedef bastırma imkânı sağlar. 4,2 gürültü katsayısında alıcının hassasiyeti (Minimum Discernible Signal, MDS) –115 dBm dir.

Parabolik yansıtıcı kafes yapıdadır ve üzeri tel kafes ile kaplanmıştır, bu sayede hafiftir ve binen rüzgâr yükü azdır. Çiftli beslemenin biri birincil radarın yatay polarizeli ışıyıcısı, diğeri dost/düşman tanıma için kullanılan tümleşik ikincil radarın dikey polarizeli ışıyıcısı içindir. Birincil radarın ışıyıcısı bir düz kovuklu çınlayıcıdaki oluklu ışıyıcıdır ve yansıtıcıya iyi bir aydınlatma sağlar. Bu, eni düşeyde 19° ve yatayda 10,5°, azimut açısında yan topuz zayıflaması 27 dB olan fan pervanesi biçimli bir çizge meydana getirir.

AN/SPS-40 de kullanılan tetrot tüplerin yerini yarıiletken göndericinin almasıyla birlikte adı da AN/SPS-40E olarak değişti. Gönderici her birinde 56 adet yükseltici modülü bulunan iki grubun paralel bağlanması ile (toplamda 112 modül) 250 kW lık bir anma gücüne ulaşmıştır. 56 güç modülünü 1 büyük modüle toplarken şerit hat teknolojisi kullanılmıştır. Tetrot tüpü kullanılan versiyonuna göre yarı iletken modellerin kullanıldığı versiyonların gücü, kararlılığı çok daha iyidir ve bakımı çok daha kolaydır. (Eski tüplü versiyon pratikte güverte gövdesindeki sarsıntılardan çok olumsuz etkileniyordu.)

Göndericiler yarıiletken mimari yapıları itibariyle birbirlerini çok iyi yedeklemektedir. 90 günlük bir zaman süresince bakım ihtiyacı olmaksızın % 90 güvenirlilikle çalışabileceği ve en büyük menzil kapasitesinde % 11 den daha fazla bir kayıp olmayacağı öngörülmektedir. Bu 112 modülün hepsinin besleme blokları aynıdır ve biri diğerinin yerine takılabilir. Modüllerden birinin arızalanması toplam çıkışta çok küçük bir kayba yol açar. Ve radar tam kapasitede çalışmaya ve hedefleri algılamaya devam eder.

Yarı iletkenler doğasında olan bir taktiksel esnekliğe sahiptir. Örneğin çıkış gücü ayarlanabilir. Bunun bir sonucu olarak düşman aramalarına karşı gücü düşürerek gemileri gizler ve eşzamanlı olarakta arama fonksiyonlarını sürdürmeye devam eder. Eğer taktiksel bir sessizlik gerekiyorsa yarı iletken gönderici anında tepki verir. Bir düğmeye basılarak tam güç anında tekrardan yollanabilir. Gönderim darbesinden gönderim darbesine frekans değişikliği mümkündür. Bir özgün otomatik seviye kontrol sistemi bakım önlemlerine ihtiyacın azalmasının sağlar. Bu sistem otomatik olarak gönderim gücünün kötüleşmesini algılar ve düzeltir.

AN/SPS-40 radarı örneğin Bangladeş Donanmasının Somudra Joy (Hamilton-sınıfı) savaş gemisinde kullanılmaktadır. AN/SPS-40 radarlarının çoğu 1980 li yılların sonlarında ve 1990 lı yılların başlarında daha modern AN/SPS-49(V) versiyonuyla yenilenmiştir.

Versiyonlar ve modernizasyonlar:

Kaynaklar: