www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

SMART-L

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken
Antenna of the SMART-L, © Thales Naval Nederland

Figuur 1: Antenne van de SMART-L radar

Specificaties
Frequentie: D-band
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF):
Pulsduur (τ):
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen:
Gemiddeld vermogen:
Instrumented Range: NM (≙ km)
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte:
hits per scan:
Rotatiesnelheid:
MTBCF:
MTTR:

SMART-L

SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting) is een versie van de succesvolle SMART multibeam 3D radarfamilie die opereert in frequentieband D (traditioneel aangeduid als L-band - vandaar de „L“ in de naam). Hij is ontwikkeld overeenkomstig de NAVO-eisen voor luchtverkenningsradarspecificaties voor de middellange afstand en vervult de volgende taken:

Dankzij het hoge zendvermogen is de SMART-L ook in staat doelen in de lucht te lokaliseren met een zeer klein effectief reflecterend oppervlak, zoals zeer kleine vliegtuigen en raketten. De nauwkeurige driedimensionale doelgegevens van de SMART-L leveren een belangrijke bijdrage aan de beoordeling van de dreigingssituatie, zelfs in gecompliceerde aanvalsscenario's, en stellen de wapenbesturingsradar in staat snel te locken op de naderende doelen./p>

De phased array-antenne bestaat uit in totaal 24 lineaire arrays (antennegroepen), waarvan er op het moment van zenden slechts 16 worden gebruikt. De faseregeling van de RF-energie zorgt zowel voor verticale bundelbesturing als voor antennestabilisatie. De ontvangen energie gaat door een fasenetwerk en genereert een spreiding van 14 verschillende elevatiehoeken in het bereik van 0 tot 70°, die parallel worden verwerkt in 24 ontvangstkanalen. Voorts gaan de uitgangssignalen van de kaartvormingsfasen door een Doppler-processor voor vaste doelonderdrukking en snelle bepaling van koers- en snelheidsinformatie voor doelgeleiding. Een kaart van vaste doelen en een kaart van interferentielagen maken ook de opsporing en begeleiding van tangentieel vliegende doelen en interfererende dragers mogelijk. Tot 1000 luchtdoelen worden onderscheiden door de signaalverwerking. Een speciaal kanaal maakt het automatisch opsporen en volgen van maximaal 100 zeedoelen mogelijk. De gegevens worden doorgegeven aan een controlepost en ook rechtstreeks aan de geleidingssystemen van de wapens.

Uitrusting:

Fotogalerij van SMART-L

Figuur 2: Het fregat „De Zeven Provinciën“ van de Koninklijke Marine van Nederland, uitgerust met SMART-L en APAR