www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Gemi Radarı

AN/SPS-49 Radarı

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/SPS-49 anten
© 2007: Peripitus, (Wikipedia), CC BY-SA 3.0

AN-SPS-49

Resim 1: AN/SPS-49 anten
© 2007: Peripitus, (Source), CC BY-SA 3.0

Teknik veriler
SPS-49(V)1SPS-49(V)5
Çalışma Frekans Aralığı: 850 - 942 MHz
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı: 280, 800, 1000 Hz
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 120 µs, 2 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 280 kW360 kW
Ortalama Güç: 10 kW13 kW
Aletli menzil: 460 km
Menzil Çözünürlüğü: 300 m
Konumlandırma Doğruluğu: 50 m ; 0,5°
Işın demet açısı: 3,3°3,4°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 6 veya 12 dönüş/dak
MTBCF:
MTTR:

AN/SPS-49 Radarı

AN/SPS-49 radarı donanmada kullanılan 2-boyutlu, uzun menzilde gözetim yapabilen bir radardır ve uçak gemileri, aegis kruvazörler, aegis-olmayan (non-aegis) kruvazörler, destroyerler, firkateynler, ve LSD ler ve LHD ler dahil amfibi gemileri gibi değişik tipte gemilerde kullanılmaktadır. Günümüzde bu radardan 200 adedi faaldir. Esas olarak bir hava gözetim radarı olarak tasarlanmış olsa da, daha sonraları bu radar yüksek gönderim gücü, denizden yansımaları (see clutter) bastırma yeteneği ve hem yüksekten hem de deniz yüzeyine çok yakın uçan füzeleri otomatik izleme yeteneği sayesinde bir algılayıcı radar olarak ta kullanılmaya başlanmıştır.

Zaman içerisinde bu radarın çok sayıda versiyonu geliştirildi. Bunlardan öne çıkan bazı versiyonları aşağıdadır:

AN/SPS-49 radarı 850 ila 942 MHz arasında yer alan, seçilebilir, her biri 30 MHz lik üç adet frekans bandında, değişik 48 frekansta, tipik 360 kW gücünde işaret gönderebilir. Parabolik anteninin boyutları 2.8 m ye 8 m olup, 20° lik yükseklik açısına kadar ulaşabilen kosekant-kare ışıma diyagramına sahip bir parabolik antene sahiptir. Anten kendi etrafında dakikada 6 veya 12 defa döner.

Donanma Araştırma Laboratuarı’nın (NRL, Naval Research Laboratory) radar bölümü SPS-49 projesinde başından itibaren yer aldı. Laboratuarın katkıları; şartnamelerin geliştirilmesi, tasarımların yeniden gözden geçirilmesi, fabrika kabul testleri, ve hem karada ve hem de gemide yapılan planlama ve yürütme değerlendirme testleri alanlarında oldu. Bu radarın en gelişmiş son versiyonu SPS-49A(V)1 modelinin en kilit özelliği tüm hedeflerin radyal hızlarını tek-taramada ölçebilmesidir. Bu sayede hedefler daha çabuk izlemeye alınabilmekte ve daha gelişmiş bir manevra yeteneği sağlanmaktadır. Bu, NRL tarafından geliştirilen işaret işleme tekniği kullanılarak yapılmış ve 6.1 ve 6.2 Donanma Araştırma Ofisinin (ONR, Office of Naval Research) fonları kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonuçları buradan üretime sunulmuştur.

NOT: Aegis, 100 den fazla hedefi aynı anda takip edebilen, faz dizi antenli radarı aracılığı ile arama, izleme ve füze yönlendirme faaliyetlerini gerçekleştirebilen, gemiden-havaya entegre silah sistemlerine sahip, su üstü savaş gemilerine ve bu gemilerde kullanılan sistemlere verilen genel isimdir. Tam bir Türkçe karşılığı yoktur, kalkan olarak çevrilebilir. Bu sözcük Zeus tanrısının kullandığı mitolojik koruma kalkanınından gelmektedir.

(daha fazla bilgi için: www.fas.org)

AN/SPS-49 radar resim galerisi

Resim 2: AN/SPS-49