www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

TRS 3207 Crotale

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

Figuur 1: TRS 3207 Mirador verkenningsradar op het commandovoertuig Crotale (1989).

Figuur 1: TRS 3207 Mirador verkenningsradar op het commandovoertuig Crotale (1989).

Specificaties
Surveillance Tracking
Frequentie: S-Band X-Band
Pulsherhalingstijd (PRT):
Pulsherhalingsfrequentie (PRF):
Pulsduur (τ):
Ontvangsttijd:
Dode tijd:
Piekvermogen:
Gemiddeld vermogen:
Instrumented Range: 18.5 km12 km
Afstandsresolutie:
Nauwkeurigheidsgraad:
Bundelbreedte: 1.1°
hits per scan:
Rotatiesnelheid: 60 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

TRS 3207 Crotale

De TRS 3207 Crotale is een radar voor verkenning en doeltoewijzing en een raketgeleidingsradar en wordt gebruikt in combinatie met het luchtverdedigingssysteem Crotale. Daar wordt het gebruikt voor doelverwerving en automatische doelvolging, alsmede raketgeleiding. De TRS 3207 wordt gebruikt voor luchtverdediging tegen doelen op lage en zeer lage hoogte in het (V)SHORAD-gebied en dient ter bescherming van eigen troepen op korte afstand.

De raketgeleidingsradar werkt in frequentieband X en is een frequentiegevoelige monopuls Doppler-radar, die weinig gevoelig is voor interferentie en misleiding. Het maximale detectiebereik is 18 km. Het tegenhouden van helikopters is doeltreffend tot op een afstand van 12 km.

Er kunnen maximaal twee raketten tegelijk worden geleid. Een goniometer detecteert de raket tijdens de lanceringsfase. Daarna wordt de raket door de radar op de gezichtslijn geleid en wordt zijn afwijking van het doel continu berekend. De afwijking in elevatie en azimut tussen de middellijn van de antenne, het doel en de raket wordt continu berekend.

In de Crotale versies tot en met de Crotale 5000 is de TRS 3207 gemonteerd op de lanceerinrichting, de zogenaamde Firing Unit (FU), die naast de radar ook vier geleide raketten bevat. De Mirador verkenningsradar is gemonteerd op een afzonderlijk voertuig, de co-ordinator unit (AU). Hij werkt in de S-frequentieband. In de nieuwere versie van de Crotale-familie, de Crotale NG (Nieuwe Generatie), zijn zowel de zoek- als de doelzoekradar, samen met de raketten, op één voertuig gemonteerd.

Het Crotale luchtverdedigingssysteem bestaat in vele versies en wordt in vele landen over de hele wereld gebruikt. Er bestaat ook een versie van deze radar voor gebruik op schepen.

Afbeeldingen galerij van TRS 3207 Crotale

Figuur 2: TRS 3207 op de draagraket

Figuur 3: Crotale NG (New Generation)
© 2007 David Monniaux, Crotale NG P1220851, CC BY-SA 3.0