www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Grondbeginselen

MEADS

Beschrijving van de radarset, tactisch-technische kenmerken

MEADS
(klik om te vergroten: 787·448px = 75 kByte)
Afbeelding 1: Tekening van het raketcomplex MEADS

MEADS

Het raketcomplex MEADS (Medium Extended Air Defense System) is een gezamenlijke ontwikkeling van de VS, Italië en Duitsland en is bedoeld als aanvulling op en later vervanging van het FLA-raketcomplex PATRIOT in de strijd tegen tactische ballistische raketten. De Duitse ontwikkeling vindt plaats onder auspiciën van de onderneming EADS. De Duitse investeringskosten worden geraamd op één miljard euro voor de ontwikkeling en drie miljard euro voor de aankoop van 12 systemen. Als gevolg van de immense kosten is het hele project politiek echter omstreden.

MEADS verkennings- en doelbestemmingsradar

Figuur 2: De MEADS-verkennings- en doelaanwijzingsradar werkt in het UHF-bereik.

Voor een kleiner bereik en de bestrijding van minder moeilijke doelen zou MEADS kunnen worden aangevuld met een tweede raketsysteem: de IRIS-T-SL (Surface Lounched), een op de grond geïnstalleerde versie van de IRIS-T infrarood geleide raket met een aandrijfsysteem op basis van vaste brandstof. Dit uiterst mobiele systeem kan via een Plug & Fight-data-interface in een luchtverdedigingsnetwerk worden geïntegreerd. Een radio data link verzekert de transmissie van doelinformatie naar de raket, zelfs tijdens de vlucht.

MEADS radar in Italië
(klik om te vergroten: 800·600px = 23 kByte)

Figuur 3: MEADS-radar in Italië

Tijdens de laatste systeemdemonstratie in Italië heeft MEADS met succes zijn eigen doelen gedetecteerd en vijandelijke ballistische raketten vernietigd. Per vuurleidingeenheid zijn twee radars aanwezig: een vuurleidingradar die werkt in frequentieband X en een radar voor de toewijzing van doelen (UHF-band). Externe verkennings- en doelidentificatieradars kunnen elke bataljonscommandopost van aanvullende gegevens voorzien.

Het MEADS-raketcomplex maakt uit kostenoverwegingen gebruik van de „Patriot“ PAC-3 raketten. Een vuurbatterij wordt bediend door 19 militairen en bestaat uit een verkenningsradar, twee vuurleidingsradars (multifunctionele radar, kan eventueel ook doelzoeken), twee commandoposten en zes lanceerinrichtingen met elk 12 raketten. Zelfs één vuurleidingsradar, één commandopost en één lanceerinrichting zijn als kleinste eenheid in staat tot autonoom optreden.

Bronnen: