www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/TPS-73

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: AN/TPS-73

Ilustrație 1: AN/TPS-73

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 2,7 … 2,9 GHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 10 kW
puterea medie: 1,1 kW
distanţa maximă fără ambiguităţi: 60 NM (≙ 111km)
capacitatea de separare în distanță: 230 m
precizia de măsurare: 60 m ; 0,18°
lățimea diagramei de directivitate: β= 1,45°, ε= 5°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 12 sau 15 ture/minut
MTBCF: 5 000 h
MTTR: 1,4 h

AN/TPS-73

AN/TPS-73 este un radar primar multifuncțional în banda S (denumire IEEE) sau în banda E (denumire NATO), construit în întregime în tehnologia semiconductorilor, care poate fi utilizat atât ca radar tactic de control al traficului aerian cu rază lungă de acțiune, cât și ca „gap filler“ în recunoașterea spațiului aerian. Acesta este cuplat cu un radar secundar monopuls. Sistemul a fost dezvoltat pentru a îndeplini cerințele de control al traficului aerian în ceea ce privește supravegherea, detectarea, urmărirea și identificarea țintelor într-un mediu cu interferențe puternice ale țintelor fixe și contramăsuri electronice. Agilitatea frecvenței impulsurilor pe întreaga bandă de frecvențe cu impulsul de transmisie modulat intrapuls de putere redusă asigură o probabilitate ridicată de detectare a țintelor în întreaga zonă atribuită, reducând în același timp posibilitatea de recunoaștere a propriului amplasament radar. Amplificatorul de putere al emițătorului este format din module interschimbabile, fiecare cu o putere de impuls de 300 de wați.

Reflectorul parabolic dezvoltat de Alenia, cu o suprafață reflectorică în formă de plasă ca o decupaj dintr-un paraboloid, este luminat de două radiatoare, ceea ce duce la o rezistență îmbunătățită la interferența cu țintele fixe. Acesta poate fi alimentat cu polarizare liniară orizontală sau circulară. Receptorul cu zgomot redus asigură o detecție optimizată a țintelor mobile și utilizează o hartă electronică a țintelor fixe pentru praguri ajustate în cele opt filtre Doppler. Un extractor automat de trasee gestionează simultan 600 de trasee de ținte confirmate sau 300 de trasee de ținte neconfirmate. Pentru a contracara interferențele active, radarul își schimbă frecvența purtătoare de la un impuls la altul sau de la un grup de impulsuri la altul și caută automat frecvența cu cele mai puține interferențe active.

AN/TPS-73 este adăpostit într-un singur container ISO standardizat de 10 picioare, care oferă, de asemenea, spațiu de depozitare pentru panoul de antene în timpul transportului. Radarul este transportabil pe uscat, pe mare și pe calea aerului (C-130, CH-53).

AN/TPS-73 a fost achiziționat de US Marine Corps (USMC) în 1990 și a fost, de asemenea, desfășurat în războiul din Irak. 18 radare TPS-73 au fost livrate armatei americane ca parte a Sistemului de aterizare și control al traficului aerian al pușcașilor marini (MATCALS). Radarul a fost produs inițial de Paramax (o filială a UniSys) și, ulterior, de Lockheed Martin Tactical Defence Systems din Great Neck, New York, și de Alenia SpA (Italia). În prezent, este înlocuit de radarul multifuncțional AN/TPS-80 “G/ATOR”.

Radarul a fost fabricat sub licență de către Alenia (ulterior Selex ES, în prezent Leonardo) și vândut sub denumirea Argos 73.[1]

Sursă:

  1. Pliant al producătorului (186 kByte)