www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/TPY-4

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: AN/TPY-4

Ilustrație 1: AN/TPY-4

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 1 215 … 1 400 MHz
(bande L)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 300 NM (≙ 556 km)
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 6 min⁻¹
MTBCF:
MTTR:

AN/TPY-4

AN/TPY-4 este un radar AESA (Active Electronically Scanned Array) în banda L, cu măsurare tridimensională, capabil să urmărească sateliți, să detecteze sisteme aeriene fără pilot la joasă înălțime (UAS) și să caute și să urmărească rachete balistice. Acesta a fost selectat de US Air Force pentru a înlocui radarul AN/FPS-75.

AN/TPY-4 utilizează formarea digitală a fasciculului și se poate roti la 360 de grade sau poate funcționa într-un mod non-rotativ, cu o acoperire de 90 de grade și o rază maximă de detecție de până la 1 000 de kilometri. Antena este formată din 1 152 de radiatoare individuale în tehnologie de nitrură de galiu (GaN). AN/TPY-4 poate detecta și urmări ținte aeropurtate la o altitudine de 30 de kilometri, precum și ținte de la suprafața mării la un unghi de fascicul de -6 grade, sprijinind supravegherea maritimă la sol. Acesta poate urmări ținte până la 90 de grade în aer (fără conul tăcerii) pentru a sprijini angajarea rachetelor balistice tactice.

Radarul este disponibil atât în variante fixe, cât și mobile și poate fi transportat cu C-130, C-17, camion, tren sau elicopter.

Surse: