www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Rețele Van Atta

Ilustrație 1: O rețele Van Atta cu undă incidentă (roșu) și undă retro-radiată (albastru).

Ilustrație 1: O rețele Van Atta cu undă incidentă (roșu) și undă retro-radiată (albastru).

Rețele Van Atta

Van Atta Array este un catadioptru electronic care poate fi realizat într-un design plat. Rețeaua are un unghi de deschidere mai mare decât un reflector radar clasic, dar are doar o bandă foarte îngustă. Acesta constă dintr-un număr de elemente de antenă elementare (de exemplu dipoli sau antene patch), care sunt conectate simetric pe spate cu cabluri de aceeași lungime . Acest lucru garantează că elementul de antenă care primește primul unda incidentă transmite apoi ultimul semnal primit de la elementul de antenă opus. La fel ca în cazul unei antene de tip phased array, acest lucru determină o baleiere a fasciculului în direcția undei incidente.

Ilustrație 2: Reprezentarea de principiu a unei rețele Van Atta în tehnologia PCB (lungimile cablurilor nu au fost ajustate).

Ilustrație 2: Reprezentarea de principiu a unei rețele Van Atta în tehnologia PCB (lungimile cablurilor nu au fost ajustate).

Suprafața efectivă de reflexie a unei rețele pasive Van Atta este:

(1)

  • σ = suprafața efectivă de reflexie
  • n = numărul de elemente de antenă
  • λ = lungimea de undă a radarului

Lățimea de bandă este limitată la lățimea de bandă a elementelor de antenă utilizate. ">Polarizarea circulară este posibilă dacă elementele antenei o acceptă. Cu toate acestea, antenele patch necesită de două ori mai multe linii de interconectare, ceea ce este posibil numai cu PCB-uri multistrat. Grupurile întregi de radiatoare pot fi, de asemenea, utilizate ca elemente de antenă. De asemenea, este posibilă o distribuție pe suprafață cu cablare simetrică centrală (a se vedea figura 2). Astfel, unda de intrare se rotește nu numai în unghiul lateral, ci și în unghiul de elevație.

Ilustrație 3: Rețea activă Van Atta cu 4 elemente

Ilustrație 3: Rețea activă Van Atta cu 4 elemente

Rețelele Van Atta pot fi, de asemenea, utilizate în mod activ prin inserarea de amplificatoare în conexiunile de cablu. În acest scop, fie direcțiile cablurilor utilizate în mod bidirecțional în varianta pasivă trebuie împărțite cu ajutorul unor circulatoare, fie trebuie utilizate antene separate.

Rețelele active Van Atta pot fi utilizate pentru camuflare și înșelăciune. De exemplu, se pot utiliza mixere suplimentare în amplificatoare pentru a modula semnalul returnat și a simula o viteză radială foarte mare sau un zbor în direcția opusă radarului. De asemenea, se pot utiliza și dispozitive suplimentare de defazoare, care fac posibilă emiterea unei faze opuse semnalelor de ecou reflectate pasiv, reducând astfel suprafața efectivă de retrodifuziune a obiectului care trebuie camuflat.

Lester Clare Van Atta (18 aprilie 1905 - 16 martie 1994), director tehnic al Hughes Research Laboratories, a fost inventatorul și omonimul acestui retroreflector. El a solicitat un brevet de invenție pentru acesta în 1955. Brevetul a fost acceptat în 1959.