Meteoroloji Radar Türleri

Resim 1: Smart-R (Doppler radar On Wheels, DOW) burada bir kum fırtınasını gözlemliyor
Meteoroloji Radar Türleri
Meteoroloji radarı genellikle bir sabit konuma sahip radar aygıtlarına ve mobil radar aygıtlarına bölünebilir, bu nedenle mobil ve taşınabilir arasındaki ince farkın hesaba katılması gerekir. Aslında yalnızca bir hareket sırasında işlev gören aygıtlar mobildir: örneğin, bir uçak veya uydudaki meteoroloji radarı gibi. ABD'de kasırga avı için kullanılan Tekerlekli Doppler Radarı (Doppler radar On Wheels, DOW) gibi son derece portatif radar aygıtları bile mobil değildir: çünkü çalışma sırasında sabit bir konuma sahiptirler.
Meteoroloji radar aygıtları genellikle kesin olarak tanımlanmış bir görevi yerine getirmede oldukça uzmanlaşmıştır. 2,7 ile 100 GHz arasında bir frekans bölgesini kullanırlar. Gönderim güçleri, göreve bağlı olarak birkaç on kilovat ile bir megavat arasında değişebilir. Bu güç genellikle bir magnetron ya da bir klistron kullanılarak üretilir. Yarı iletken göndericileri de kullanmak mümkündür, ancak gerekli darbe sıkıştırması nedeniyle (her şeyden önce zamansal yan topuzlardan dolayı), ölçüm sonuçlarının doğruluğu genellikle kötüdür. Polarizasyon genellikle doğrusal yatay veya doğrusal dikey arasında değiştirilebilir ya da her iki polarizasyon eşzamanlı kullanılır. Bu durumda STAR modu (Simultaneous Transmission And Reception) terimi sıklıkla kullanılır. Meteoroloji radar aygıtlarının alıcıları genellikle 100 dB den fazla dinamik bölgeyi gerektirir. Bu, teknik olarak farklı duyarlılıklara sahip birkaç alıcının paralel olarak çalıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Bir alıcı aşırı sürülürse, daha az hassas alıcıdan gelen işaret kullanılır ve işaretin genliği, genel duyarlılığa göre yazılımda ayarlanır.
Kullanıldığı amaca bağlı olarak meteoroloji radar türleri aşağıdadır:
- Yağmur radarı olarakta bilinen yağış radarı (dolu veya kar yağıştır, ancak yağmur yağış sayılmaz) bir 3-boyutlu yönbağımsız (omnidirectional) arama radarıdır. Uygulama alanına bağlı olarak S-bandında veya C-bandında çalışan, en sık bahsedilen meteoroloji radarı türüdür. X-bandını da kullanılır, bu ancak yalnızca kısa menziller içindir.
- Bulut radarı genel olarak K-bandını ya da W-bandını kullanır.
- Rüzgâr profilcinin antenleri yerdedir ve rüzgâr hızlarını ölçmek için gerekirse hafif bir
yön değişikliği ile yukarı doğru dikey olarak ışıma yapması sağlanır.
Radar görüntüleri zamanın bir işlevidir.
- Mezosfer-Stratosfer-Troposfer (MST) - Radarı, Clear-Air-Doppler-Radar olarak adlandırılan bir radardır ve farklı yoğunluklardaki hava kütleleri arasındaki sınır katmanlarının yüksekliğini ölçmek için düşük frekansları kullanır.
- Mikrodalga sondaları, yüksek irtifalardaki sıcaklıkları dolaylı olarak ölçer.
- Havacılık meteoroloji radarı ya da burun radarı (bug radar), genellikle, bir yağış radarı olarak bir meteoroloji kanalıyla birleştirilen, yöngüdüm ve çarpışma koruma (askeri ve atış kontrol radarı olarak) için X-bandında çalıştırılan çok işlevli bir radardır. Sadece bir sektörde uçuş yönünde çalışır, yağış alanlarını gerçek zamanlı olarak renk kodlu alanlar olarak gösterirken, diğer uçaklar parlak sembollerle gösterilir.
- …