www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Codul Frank

Durata impulsului
de emisie τ

Figura 1: Exemplu de cod Frank cu 4 faze

Durata impulsului
de emisie τ

Figura 1: Exemplu de cod Frank cu 4 faze

Codul Frank

Codul Frank este un format de modulație cu mai multe etape de fază (de exemplu, cu comutarea prin deplasare de fază în cvadratură) pentru comprimarea impulsurilor în dispozitivele radar. Codul Frank utilizează o serie de salturi de fază. Acesta are un număr de N2 elemente și este definit astfel:

Φn,k = (2π/N)(n-1)(k-1) (1)

Unde n și k sunt elemente întregi de la 1 la N. Un singur impuls de transmisie cu o lungime de τ este împărțit în N grupuri de dimensiuni egale, care la rândul lor conțin N impulsuri parțiale. Lungimea impulsurilor lor este atunci Δτ, iar numărul lor total este N2. În cadrul acestor impulsuri parțiale, poziția de fază este constantă (în raport cu un semnal de undă continuă). Un cod Frank cu N2 impulsuri parțiale este, de asemenea, denumit cod Frank cu N faze. Pentru a calcula un cod Frank, cei 360° ai cercului complet sunt împărțiți în N pași. Pașii de fază subiacenți sunt apoi multipli de (Δφ) = 360°/N. Pentru codul Frank cu N faze, modelul de modulație este creat de următoarea matrice de bază:

Formel (2) (2)

Fiecare rând al matricei reprezintă impulsurile parțiale ale unui grup. Fiecare număr care apare în matrice este înmulțit cu defazajul de bază Δφ. Rețineți: Deplasările de fază mai mari de 360° pot fi reduse prin scăderea a 360° fără a afecta forma de undă.

De exemplu, în codul Frank cu N = 4, defazajul de bază este definit ca Δφ = 360°/4 = 90°. În tehnologie, un salt de fază de 90° este reprezentat, de asemenea, prin numărul imaginar j. Salturile de fază ale codului sunt astfel definite folosind matricea generală (2) de mai sus:

Formel (2) (3)

Acest cod Frank are, prin urmare, o lungime de 16 elemente în următoarea succesiune (a se vedea, de asemenea, figura 1 cu acest exemplu):

F16 = { 1 1 1 1 1 j -1 -j 1 -1 1 -1 1 -j -1 j } (4)