www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Reflexia internă totală

reflexie totală
unghiul critic
refracție

Ilustrație 1: Unghiul critic între reflexia internă totală și refracția

Ilustrație 1: Unghiul critic între reflexia internă totală și refracția

Reflexia internă totală

Dacă un fascicul de energie lovește o limită a mediului la un unghi α mai mare decât Θlim, acesta este reflectat în totalitate. Unghiul la care are loc o astfel de reflexie internă totală se numește unghi critic sau unghi limită Θlim.

Diagrama din dreapta arată apariția unghiului critic și, prin urmare, a unei reflexii interne totale atunci când un front de undă electromagnetică trece dintr-un mediu optic mai dens într-un mediu optic mai puțin dens. Mediul mai dens din punct de vedere optic este marcat prin culoarea albastru închis și caracterizat de indicele de refracție (mai mare) n1, iar mediul mai subțire prin culoarea de fond și un indice de refracție mai mic n2.

Unghiul critic se calculează conform ecuației:

Ecuația pentru unghiul critic Θ_lim

(1)

Reflecția internă totală este cauza fenomenelor naturale, cum ar fi mirajul sau străzile aparent umede în timpul căldurii de vară. În propagarea undelor electromagnetice, este cauza unor anomalii cum ar fi suprarefracția și canalizarea (ducting). În practică, reflecția internă totală este utilizată în cazul cablurilor de fibră optică.