www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Difracția

frontul undelor
electromagnetice
obstacol
zona de umbră
zona de detecție

Ilustrație 1: Difracția undelor electromagnetice

frontul undelor
electromagnetice
obstacol
zona de umbră
zona de detecție

Ilustrație 1: Difracția undelor electromagnetice

Difracția

Difracția este fenomenul prin care o undă electromagnetică își schimbă direcția atunci când întâlnește un obstacol. Acest fenomen face ca unda electromagnetică să se îndoaie în jurul unui obstacol (figura 1) și să pătrundă într-o regiune inaccesibilă opticii geometrice. Această deviere este cu atât mai puternică cu cât unda electromagnetică care se propagă este mai lungă decât dimensiunea obstacolului.

O undă care își schimbă direcția de propagare din cauza efectului de difracție pătrunde în regiunea de umbră. Energia acestei unde este mult mai slabă decât cea a unei unde care nu suferă difracție. Din acest motiv, zona în care pătrunde unda difractată se numește penumbră. Cu toate acestea, chiar și un semnal slăbit poate fi detectat cu un receptor adecvat.

Un rezultat practic care poate fi obținut datorită fenomenului de difracție este o creștere a razei de acțiune a unui instrument radar în comparație cu raza de vizibilitate directă, adică atunci când o țintă radar poate fi detectată chiar și dincolo de orizont.

În unele cazuri, folosind o putere foarte mare și frecvențe joase, este posibilă propagarea unei unde electromagnetice în jurul globului datorită fenomenului de difracție.