www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Temelleri

Foster Tarayıcı

Resim 1: Bir Foster Tarayıcının işlevinin adım adım açıklanması

Resim 1: Bir Foster Tarayıcının işlevinin adım adım açıklanması

Foster Tarayıcı

Foster Tarayıcı (Foster Scanner) ya da Değişken Hatlı Tarayıcı (Variable Path Scanner) bir dar anten çizgesini radarın kapsama alanı içinde hızlıca saptırılmasını sağlayan oldukça basit bir mekanik düzendir. Bu aygıt Kanadalı fizikçi John Stuart Foster tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde geliştirildi.

Bir Foster tarayıcıdaki hatların meydana gelişi Resim.1 de gösterilmiştir.

Adım a: Burada „Hap kutusu“ (pill box) ya da „Peynir“ (Cheese) denilen, antendeki bir birincil ışıyıcı gösterilmiştir. Bu antendeki parabolik yansıtıcı, her iki paralel plaka arasında bir doğrusal dalga cephesi meydana getirir. Dalgaların boşluğa çıkışı eş fazlıdır. (Kırmızı oklar faz açısını simgelemektedir.) Anten çizgesi, açıklığın daha uzun tarafın boyutunda oldukça dardır.

Adım b: Burada „Hap kutusu”-anten ile her iki plaka arasında kalan, değişik uzunlukta bir katlanmış geciktirme hattının etkisi gösterilmektedir.

Adım c: Foster-tarayıcı bu geciktirme hatlarının değişik uzunlukta olmasını sağlayabilmektedir. Şekil 2'de kesiti daha ayrıntılı olarak gösterilen bir konik yapıdan oluşur. Kesitin çapı bir kenarda çok büyük iken, diğer kenarda çok küçüktür. Rotor döndüğünde hat uzunluğu, kenara olan uzaklığına bağlı olarak, daha yüksek bir değer alır. Rotorda diş şekli verilmiş çıtalardan yapılmış yansıtıcı bariyerler statorda karşılık gelen yuvalarına girerek rotorun tam 360° dönebilmesini sağlar. Çıtaların eni, bu bölüme yüksek frekansların elektriksel sızıntısını engellemek için en fazla dalga boyunun onda biri kadar olabilir.

Yansımaları önlemek için göndericinin bir dar açı bölgesinde çalışacak şekilde ayarlanması gerekir, çünkü Foster tarayıcıdan engelsiz geçiş mümkün değildir. Bu, genellikle modülatöre başlangıç darbesi sağlayan bir kapı devresi ile yapılır.

Foster tarayıcı Faz Dizi Antenler ortaya çıkmadan önce Havan Topu Arama-, Hedef İzleme- ve Füze Yöngüdüm radarlarında kullanıldı. Bu aygıtın görev sırasında arzu edilen mekanik hassasiyeti yaklaşık en fazla 35 GHz ile sınırlı kalıyordu. Genel olarak kullanılan frekans bandı X-bandı idi.

Resim 2: Yan yolun değişken uzunluğunun nasıl oluştuğunun canlandırılması

Resim 2: Yan yolun değişken uzunluğunun nasıl oluştuğunun canlandırılması