www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Temelleri

Bir Dalga Kılavuzunun Dönüşleri ve Burguları

Bir dalga kılavuzunda enerjinin yansıma kayıplarına uğramadan ilerlemesi için ön koşul, hat boyunca dalga kılavuzunun boyut ve şeklinin sabit kalmasıdır. Boyut ve biçimdeki her bir ani değişiklik yansımalara neden olur. Eğer böyle bir durum istenmiyorsa, boyut ve biçim değişiklikleri kademeli olarak yapılmalı ya da özel aygıtlar kullanılmalı, yapım sırasında belirli yapısal kurallara uyulmalıdır.

Dönüşler

Yumuşak dönüşlerde, bükme yarıçapının iki dalga boyundan daha büyük olmasına dikkat edilmelidir.

Dalga kılavuzu dönüş elemanı
H - Dönüş E - Dönüş

Resim 1: H- dönüş ve E- dönüş

Dalga kılavuzu dönüş elemanı

Resim 2: Dirsekler (elbows /contra-angles)

Bu sayede yansımalar en az seviyede tutulabilir ve dönüşün dalga kılavuzun dar kenarında mı, yoksa geniş kenarında mı olduğunun da bir önemi kalmaz.

90° lik keskin dönüşler normal olarak yansımalara sebebiyet verir. Yansımaları önlemek için buralarda dirsekler kullanılır.

Resim 3: Dalga kılavuzu burgusu

Dalga kılavuzu burgu elemanı 
(Büyütmek için tıklayınız: 640·480 piksel = 27 kByte)

Resim 3: Dalga kılavuzu burgusu

Burgu elemanlar

Eğer elektromanyetik alanları döndürmek gerekiyorsa, bu, dalga kılavuzunu döndürerek gerçekleştirilebilir. Dönme kademeli yapılmalı ve en az iki dalga boyu bir uzunlukta bitirilmelidir. Her tür dönme ve burma işlemini yapabilmek için esnek dalga kılavuzları geliştirilmiştir. Bunların esnek kısmı her yönde bükülebilir. Ancak, bu tür dalga kılavuzlarında zayıflamalar sabit tiplere göre daha fazladır.

Resim 4: Esnek dalga kılavuzu

Esnek dalga kılavuzu

Resim 4: Esnek dalga kılavuzu