Dalga Kılavuzu Bağlantıları

Resim 1: Boğaz flanşı

Resim 1: Boğaz flanşı
Dalga Kılavuzu Bağlantıları
Bir dalga kılavuzu sistemi nadiren tek parça yapılır. Sistemin, genellikle ayrı ayrı parçaları birbirine bağlanarak bir araya getirilmesi gerekir. Bu elemanları üç ana grupta toplayabiliriz:
- Sabit bağlantı
Sabit elaman fabrikada hazırlanır. Alt elemanlar milimetrenin binde biri hassasiyetle imal edilir ve lehimlenerek bir araya getirilir. Böylece hava sızdırmaz ve ayna gibi düz, tek parça bir eleman meydana gelir. - Yarı-sabit bağlantı
Dalga kılavuzu elemanlarının bakım ve onarım için sökülebilir olması gerekir. Bunun için yarı- sabit bağlantılar kullanılır. En çok kullanılan yarı-sabit bağlantı boğaz bağlantısı denilen elemandır. - Dönebilir bağlantı
Enerjinin bir sabit parçadan, bir döner parçaya (örneğin antene) aktarılması gerekiyorsa dairesel dalga kılavuzları kullanılır. Bu sabit parçadan dönen parçaya geçişte kullanılan eleman yine bir boğaz bağlantısı olabilir.
Kullanılan bağlantı elemanlarından birinden diğerine geçiş yerlerinde yansımaların olmamasına ve böylece kayıpların olabildiğince az tutulmasına dikkat edilmelidir. En küçük çarpıklıklar bile önemli kayıplara sebep olabilir.
Boğaz bağlantısı


Resim 2: Direnç dönüştürme
Boğaz bağlantısı, cıvatalar ile bir araya getirilmiş iki flanştan meydana gelir. Flanşların orta kısmında bağlanacak dalga kılavuzu yer alır. Sağdaki flanş düzdür. Sol flanş, resimde görülen λ/4 derinlikte bir yarığa vidalanır. Bu yarık dip kısmında kısa devredir.
Yarığın dairesel çapı, bağlanacak dalga kılavuzunun alt veya üst kenarının merkezinden - dalga kılavuzunda gerilimin en büyük değerine ulaştığı- λ/4 uzaklıkta olacak şekilde seçilir. Bu nedenle yarığın kısa devresi dalga kılavuzlarının alt ve üst duvarlarının buluştuğu noktalardan λ/4 uzaklığı eklendiğinde, aradaki toplam uzunluk λ/4 + λ/4 = λ/2 olur.
Bu olay nedeniyle, bu yerler bir kısa devreye dönüşür. Böylece her iki dalga kılavuzu elemanı arasında bir yüksek frekanslı elektriksel iletken bağlantı gerçekleşir. Her iki dalga kılavuzu veya flanşlar arasında bir galvanik bağlantıya da gerek kalmaz. Bu sebeple dalga kılavuzunun içine hava sızmasını önlemek için bir lastik conta konulabilir.
„Boğaz elemanı“ nitelemesi, bahsedilen flanş bağlantıların sanki bir yüksek frekanslı-boğaz (HF-choke) gibi çalışmasına dayanır. Bir yüksek frekanslı-boğazda olduğu gibi, yüksek frekanslı enerjinin bağlantı elemanları vasıtasıyla dışarıya sızması önlenir.