www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Potrivirea puterii și impedanța

modulul 1
modulul 2

Figura 1: Potrivirea de impedanță a două subsisteme

modulul 1
modulul 2

Figura 1: Potrivirea de impedanță a două subsisteme

Potrivirea puterii și impedanța

Pentru a obține puterea maximă de ieșire a unui dispozitiv, este important să se potrivească puterea fiecărei joncțiuni a modulului la nivel intern. Acest lucru necesită asigurarea faptului că rezistența de ieșire a primului modul (Ra) este egală cu rezistența de intrare a celui de-al doilea modul (Re). În cazul în care valorile rezistenței nu sunt potrivite, o parte din putere va fi reflectată din cauza nepotrivirii, ceea ce va duce la o eficiență redusă.

Impedanța caracteristică sau rezistența de linie poate fi calculată cu ajutorul unor ecuații de linie extinse, rezultând o ecuație clară:

Formula pentru impedanța caracteristică: Impedanța caracteristică Z a unei linii este egală cu rădăcina pătrată a cuplului dintre inductanță și capacitate.

(1)

  • ZL: impedanța în [Ω]
  • L': inductanța în [mH/km]
  • C': capacitate în [nF/km]

Formula de mai sus se aplică în cazul simplificat al unei linii fără pierderi, cu condițiile R' = 0 Ω/m și G' = 0 S/m.
Se poate observa că, în această situație, impedanța caracteristică rămâne constantă indiferent de frecvență. Dacă lungimea cablului este scurtată atât la numitor, cât și la numitor, capacitatea și inductanța pot fi incluse în formula menționată mai sus în locul acoperirilor cablului.

Această ajustare este necesară atât pentru ansamblurile de înaltă cât și pentru cele de joasă frecvență, cum ar fi difuzoarele, dar impedanța cablului nu are niciun efect asupra ansamblurilor de joasă frecvență, deoarece cablul este mult mai scurt decât lungimea de undă.

Independența de frecvență a impedanței

Ați putea să clarificați de ce valoarea unui condensator C sau a unui inductor L trebuie să fie dependentă de frecvență? Din câte am înțeles, doar reactanța XC a condensatorului sau reactanța XL a inductanței sunt dependente de frecvență. Cu toate acestea, eu nu pun întrebări cu privire la aceste mărimi.

Pentru a ajuta la explicarea relațiilor, putem modifica ușor unitățile de măsură. În acest scop, putem utiliza tabelul furnizat în DIN 1301-2. Deoarece suntem preocupați doar de principiul în cauză, putem omite prefixele de unitate „milli” și „nano”.

Deci, iată cel mai târziu:
Puteți vedea că impedanța unei linii de transmisie trebuie să fie independentă de frecvență, deoarece unitatea sa de măsură este „Ohm“, care este independentă de frecvență.