www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Radar de urmărire spațială

Un radar de urmărire spațială este un radar de înaltă precizie cu o rază de acțiune extremă. Acesta este utilizat pentru a cataloga orbitele sateliților și a deșeurilor spațiale din spațiul apropiat de Pământ (până la 3000 km altitudine).

Resturile spațiale reprezintă o amenințare persistentă și în creștere pentru sateliți și zborurile spațiale. Datorită vitezei lor extrem de mari, aceste particule de resturi au potențialul de a penetra sateliții și navele spațiale ca un proiectil și, astfel, de a le distruge. Pentru a evita riscul de coliziuni, este esențial să se localizeze, să se urmărească, să se identifice și să se documenteze orbita acestor particule.

Ilustrație 1: Cu două radare, poziția exactă poate fi calculată în ciuda rezoluției unghiulare slabe.

Ilustrație 1: Cu două radare, poziția exactă poate fi calculată în ciuda rezoluției unghiulare slabe.

Rezoluția distanței este o problemă minoră pentru radarele moderne care funcționează cu semnale de sondare în bandă largă. Cu toate acestea, puterea de rezoluție unghiulară depinde de dimensiunea geometrică a antenei. Totuși, acest lucru nu este atât de ușor de crescut, deoarece afectează și motorul de mișcare al antenei, care nu mai poate fi aliniat atât de rapid cu ținta din cauza masei sale mari. Lățimea a fasciculului unei antene de 4° are o extindere de peste 200 km la o distanță de 3000 km. În același timp, însă, cu o lățime de bandă de 100 MHz, distanța poate fi determinată cu o precizie de 1,5 metri.

Un remediu pentru acest lucru poate fi utilizarea a două radare, care sunt amplasate la o distanță de aproximativ 300 km și care măsoară simultan partea de fier vechi care urmează să fie cercetată din unghiuri diferite. Această metodologie este realizată cu ajutorul unor radare de tip GESTRA instalate în mai multe locații. Acum, cu ajutorul multilaterării, se poate face o determinare foarte precisă a unghiului din ambele distanțe măsurate cu precizie.

Metoda convențională de obținere a rezoluției unghiulare necesare în sistemele radar spațiale constă în mărirea antenei. De exemplu, radarul TIRA al Institutului Fraunhofer pentru Fizică de înaltă frecvență și tehnici radar (Wachtberg, Germania) are o antenă parabolică cu un diametru de 34 de metri.