www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Temelleri

Çevre Gözetim Radarı

Resim 1: Kelvin Hughes SharpEye™ SxV X–Band Savaş Alanı Gözetleme Radarı

Resim 1: Kelvin Hughes SharpEye™ SxV X–bandı Savaş Alanı Gözetleme Radarı.
(© 2015 Kelvin Hughes)

Çevre Gözetim Radarı

Çevre Gözetim Radarı (ya da Açık Alan Güvenlik Radarı ve Apron Gözetim Radar) özellikle tehdit altındaki kritik altyapıların çevresinde olası düşman eylemlerini gözlemlemek ve görüntülemek üzere üretilmiş bir radar sensör grubudur. Bu radar sensörlerinin menzili birkaç yüz metreden başlar ve en fazla birkaç on kilometreye kadar çıkabilir. Bu radarlarda daha iyi bir hassasiyet ve çözünürlük elde edilebilmek için gerekli olan çok dar bir demet açısına sahip anten çizgesi genellikle X–, Ku–bantlarında ya da milimetre dalga boylarındaki çok yüksek frekanslar kullanılarak sağlanır.[1]

Çevre-Gözetim Radar Aygıtları genellikle daha büyük bir güvenlik ağının bir parçasıdırlar. Bu radarlar belirli bir bölgedeki tüm hareketleri otomatik algılar, algılanan nesneleri izler ve bunların müsaade edilen sınırları aşması durumunda alarm verirler. Bu iş için genellikle bir kullanıcı personel gerekmemektedir. Hedeflerin tanınabilmesini sağlamak amacıyla, radarı algılanan hedefe otomatik odaklayabilen çok yüksek çözünürlüklü kızılötesi kameralar eklenmiştir. Bu radar sınıfının öne çıkan bir diğer özelliği ise bir tesise doğru yürüyerek ya da yerde sürünerek yaklaşan insanları algılama yeteneğidir. Bu radar çok kuvvetli dalgalı su yüzeyindeki bireysel yüzücüleri ya da dalgıçları da algılayabilmelidir. Radarın bir hayvandan kaynaklanabilecek bir yanlış alarm vermemesi de gerekir.

Çevre-Gözetim radarlarının savaş alanında noktasal konumlama için kullanılan taşınabilir tipleri yere bir üçayak üstünde ya da bir otomobilde bir direk üstünde kolay ve basitçe monte edilebilir.

Uygulamalar

Önemli tesislerin terör saldırılarından korunması günümüz toplumu için çok önemli ve bir o kadarda baş edilmesi çok zor sorundur. Yüksek profilli ve değerli varlıklar, bu tür varlıklara en büyük ekonomik ve psikolojik zararı vermeyi hedefleyenler için bir cazibe arz etmektedir. Hem hava limanları, deniz limanları, garlar, büyük petrokimya tesisleri ve nükleer santraller hem de hükümet binalarının tamamı tehdit altında bulunmaktadır. Çevre-Gözetim Radarları aşağıdaki yerlerde kullanılabilirler:

Referanslar ve ilave kaynaklar:

  1. Michael Caris, „Kleindrohnendetektion mit Millimeterwellen-Radar“, Yüksek Frekans Fiziği için Fraunhofer-Enstitüsü (çevrim içi)