Otomotiv Radarı

trafik alarmı
yardımı
çarpma
uyarısı
Şeritten ayrılma uyarısı
park
yardımcısı
Resim 1: Bir otomotiv radar sisteminin görevleri

trafik alarmı
yardımı
çarpma
uyarısı
Şeritten ayrılma uyarısı
park
yardımcısı
Resim 1: Bir otomotiv radar sisteminin görevleri

trafik alarmı
yardımı
çarpma
uyarısı
Şeritten ayrılma uyarısı
park
yardımcısı
Resim 1: Bir otomotiv radar sisteminin görevleri.
Otomotiv Radarı
Hatırlatma: Radar kuvvetli yağış ve sis gibi her türlü hava koşulları altında çalışabilir. Radar işaretleri çalılık ve yüksek ot gibi engellerden de geçebilir. Bir araçta bulunan sürücü sadece bir yöne bakabilirken, değişik değişik yönlere bakacak şekilde araca yerleştirilmiş radarlar eşzamanlı çalışabilirler. Arama sonuçları araçta göz hizasındaki bir ekranda görüntülenebilir.
Bu teknolojide her biri dinamik uyumlu anten çizgesine sahip çok sayıda FMSD-radarı kullanılır. Hatta modern aygıtlar (bir bistatik radarda olduğu gibi) yabancı araçların gönderim-alım işaretlerini de değerlendirebilirler. Bu tür sistemler sıkça kızılötesi kameralar ya da lazer gibi ilave duyargalarla donatılmıştır.
Radar aygıtları 24 GHz (K-bandı), 76 GHz ya da 96 GHz (W-bandı) frekans bandında çalışırlar. Yerine getireceği göreve bağlı olarak ya saf bir FMSD-radarı ya da (daha uzun menziller için) bir FMkSD-radarı gibi çalışırlar. Bu radar aygıtları yüksek frekans için farklı besleme noktalarına sahip anten dizilerini kullanır. Her bir besleme noktası ana ışıma yönü farklı bir anten çizgesi yaratır. Bir PIN-diyot anahtarıyla değişik ışıma noktaları seçilebilir. Böylece anten çizgesi çok hızlı anahtarlanır ve elektronik saptırılan demetle aracın seyrettiği yöndeki bölge iki boyutlu taranır.
„Distronic“ Radar

Resim 2: Bir Mercedes yıldızı arkasındaki DISTRONIC-radar duyargası
Eski „Distronic“ radar bir frenleme yardımcısıdır. Toplu bir yapıya sahip „Distronic”- radar anteninin üç gönderim- ve alım birimi sürekli işaret gönderir ve 150 m mesafe içindeki trafik olaylarını algılar. Radar darbeleri bir engele çarparsa yansır ve frekansı değişir. „Distronic”- bilgisayarı bu frekans değişikliğinden (Doppler-etkisi) öndeki araca göreceli hızı, yansıyan işaretin dönüş zamanından ise aracın uzaklığı hesaplar.
Uyarlanabilir Seyir Kontrol
Uyarlanabilir Seyir Kontrol (Adaptive Cruise Control, ACC) sadece bir araç hız ayarlayıcısı (Tempomat) değildir, aynı zamanda öndeki araç ile aradaki ayarlanmış bir değere göre mesafeyi de korur. Öndeki araç frenlerse aracı yavaşlatır, öndeki araç hızlanırsa bu defa hızlandırır. Günümüzdeki gelişmiş sistemler sayesinde araçlar dur-git-trafiğinde kendi başına seyredebilirler. Uzaklık ayarlayıcısı, sürücülere bir ilave güvenlik konforu sağlar.
Geliştirilmiş Yapay Görüş Radarı
Geliştirilmiş Görüş Sistemi (Enhanced-Vision-System, EVS) ya da Yapay Görüş Sistemi (Synthetic-Vision-System, SVS) radar, kızılötesi kamera ve GPS yön güdüm sisteminden elde edilen verilerin de girildiği, bir bilgisayarın yarattığı resmi yüksek çözünürlüklü bir ekranda görüntüler. Radar görüş mesafesinin düşük olduğu tehlikeli bölgeleri ekranda özellikle kesikli çizgiler ve sembollerle işaretler. Bu ekran, ya ön camda ya da daha ucuz bir çözüm olarak ön camın önüne yerleştirilmiş yarı şeffaf bir camda yer alır, böylece sürücünün ön paneldeki aygıtlara bakmasına gerek kalmaz ve gözünü yoldan ayırmadan emniyetle seyredebilir.
Sürücüsüz Araç
Radar burada bir yüksek çözünürlüklü kamera ve GPS ten sağladığı verilerle tam panoramik bir görüntü sağlar ve aracı trafikte tam otomatik sürer. Ancak aracın acemi bir sürücünün geçtiği tüm resmi sürüş testlerinden geçmesi gerekir.