Bildergalerie von verschiedenen Flugsicherungsradargeräten

Resim 1: Bir tipik En-Route Radarı SRE-M7; Üretici DASA

Resim 3: Bir tipik Hassas Yaklaşım radarı PAR-80; Üretici ITT
Hava Trafik Kontrol Radarları
Hava Trafik Kontrol Radar terimi, Hava Trafik Yönetiminde (Air Traffic Management, ATM) sivil ve askeri hava trafiğini güvenceye almak ve izlemek için kullanılan tüm radarları bir kapsayıcı terimdir. Bunlar genellikle yerine getirdiği görevde çok yüksek derecede uzmanlaşmış sabit radarlardır. Hava Trafik Kontrol Radarlarının sıkça kullanılan örnekleri aşağıdadır.
- En-Route Radarları (En-Route Radars);
- Hava Gözetim Radarları (Air Surveillance Radar, ASR);
- Hassas Yanaşım Radarları (Precision Approach Radar, PAR)
- Havaalanı Yer Kontrol Radarları (Surface Movement Radar, SMR) ve
- Özel Meteoroloji Radarları.
Gereksinimler
Bir Hava Trafik Kontrol Radarının çalışma güvenliliği çok yüksek seviyede tutulmalıdır. Radar modülleri bu nedenle yedeklenmiştir (redundancy) ve çalışma sırasında bakımı ve onarımı da yapılabilir. Bu: modüllerin yük altında sökülebileceği ve değiştirilebileceği anlamına gelir. İlaveten, modüller genellikle çiftli tutulur ve ikinci sağlam modül arızalanan modülün görevini üstlenir.
Örnekler
Aşağıdaki radarlar Hava Trafik Kontrol Radarları sınıfına girer:
En-Route Radarları
Bu radar sistemleri hava trafiğini havaalanı yakınlarında değil, özellikle havaalanından 450 km varan uzaklıklarından itibaren gözetlerler. Bu bakımdan, tam bir Türkçe karşılığı olmasa da „Seyir Halindeki Uçakları İzleme Radarı“ olarak adlandırılabilir. Genellikle NATO D- bandında çalışırlar. Dakikada 4 ila 6 gibi göreceli bir dönme hızına sahiptirler. En-Route radarları bir ikincil radarla bağlaşık çalışan birincil radarlardır.
Hava Gözetim Radarları (Air Surveillance Radar, ASR)
Hava Gözetim Radarları, kule operatörlerinin, havaalanı çevresi için ECAC (European Civil Aviation Conference, ECAC) tarafından belirtilmiş sahada tüm uçuş hareketlerini izlemek ve sürekli artan hava trafiğini güvenli, düzenli ve hızlı bir şekilde sağlamak için ihtiyaç duydukları radarlardır. Genellikle E-bandında çalışırlar ve menzilleri 110 km yi bulabilir. Gerekli 5 saniyelik veri yenileme hızını sağlayabilmesi için antenleri dakikada 12 ila 15 defa dönerler. Modern Hava Gözetim Radarları ayrıca, uçuş için tehlikeli hava durumlarını gözlemleyen bir meteoroloji radarı ile donatılmıştır.
Hassas Yaklaşım Radarı (Precision Approach Radar, PAR)
Sadece bir sektörde çalışan Hassas Yaklaşım Radarı havaalanına inişe geçen bir uçağın kötü hava şartlarında güvenle inebilmesini sağlayan bir radardır. Uçaklar son yaklaşım- ve iniş evresinde algılanır ve eşlik edilir. İdeal iniş hattından sapmalar pilota telsizle sesli uyarılarla ya da kumanda darbeleri halinde oto-pilotla aktarılır.
Havaalanı Yer Kontrol Radarı (Surface Movement Radar, SMR)
Havaalanı Yer Kontrol Radarı sis ya da kötü görüş koşullarında havaalanı yüzeyini tarayarak buradaki uçak ve kara vasıtalarının yerlerini tespit eder ve bu bilgileri kule operatör odasındaki bir ekranda görüntüler. Sahip olduğu çok yüksek frekansları (I- ila K-bandı arasındaki) ve çok kısa süreli gönderim darbeleri ile bu radarlar, çok yüksek bir menzil çözünürlüğü ile en kısa menzilleri bile ölçebilirler. Menzili birkaç kilometre ile sınırlıdır, anteni dakikada 60 defa döner.
Özel meteoroloji radar uygulamaları
Meteoroloji Radarının hava trafik yönetimi için hayati bir önemi vardır. Bununla beraber, havaalanı bölgesinde çalışmak üzere hava trafik kontrolü için tasarlanmış özel meteoroloji radarları da vardır.
Güvenlik Radarı
Hava alanları yüksek güvenliğin arandığı bir bölgedir. Bir havaalanının her tarafında, örneğin, W-bandı gibi, son derece yüksek bir frekans aralığında çalışan en küçük radar tesisleri bulunur. Bu aygıtlar, bir fenerden daha büyük değildir, pistlerin kenarlarına ve erişim yollarındaki (taksi yolu) her yere monte edilir. Bu aygıtlar sadece 10 ila 20 m gibi çok kısa bir menzile sahip olsalar da, bir ağ üzerinden birbirlerine bağlıdırlar ve sonuçta havaalanının anlamlı bir genel resmini verirler. Son derece yüksek çalışma frekansı ve sonuçta ortaya çıkan yüksek çözünürlüğü sayesinde bu aygıtlar küçük kuşları bile tanır ve onları kasten korkutabilirler.