Distanță instrumentată
Distanță instrumentată este gama maximă a unui radar în care pot fi afișate semnale de ecou. Aceasta nu reprezintă o măsură a razei reale a radarului sau a probabilității de detectare a acestuia. În cele mai multe cazuri, raza instrumentată este egală cu cea mai mare scară posibilă care poate fi setată pe afișaje.
O distanța instrumentată este determinată prin construcție pe baza a trei criterii:
- Raza maximă reală a unui radar depinde o dată de limitarea energetică a razei de detecție și este supusă la foarte multe influențe luate în considerare în ecuația radarului. O distanța instrumentată trebuie să fie mai mare decât această rază energetică, astfel încât să poată fi afișate toate semnalele de ecou existente.
- Pe de altă parte, trebuie să se potrivească și condițiile temporale,
- astfel încât să nu apară ambiguități care ar putea duce la interpretări eronate. Semnalele de ecou recepționate în afara perioadei de impuls ar duce la depășiri care sunt afișate ca interferențe la o gamă incorectă.
- Cu toate acestea, distanța instrumentată ar trebui să fie, de asemenea, mai mică sau cel mult egală cu distanța corespunzătoare timpului de recepție, deoarece, în caz contrar, un al doilea impuls de transmisie ar fi văzut ca un cerc complet pe afișaje.
Prin urmare, distanța instrumentată ar trebui să fie dimensionată din punct de vedere tehnic ceva mai mare decât specifică aceste condiții. În plus, pot acționa și alte condiții.
De exemplu, în cazul unui radar de supraveghere a suprafeței maritime, raza maximă de acțiune este limitată de curbura pământului la un așa-numit orizont radar. În funcție de înălțimea antenei radarului, aceasta corespunde la aproximativ 40 NM sau la aproximativ 74 km. Mai mult ar fi pur și simplu inutil, astfel încât toate celelalte condiții (puterea de transmisie, timpul de recepție) pot fi adaptate la această distanță.