www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Radar Siting

Ilustrație 1: Vizualizare pe ecran a unui program gratuit de amplasare a radarelor de la Cambridge Pixel Ltd., aici pentru amplasamentul ASR-910 din Neubrandenburg-Trollenhagen.

Ilustrație 1: Vizualizare pe ecran a unui program gratuit de amplasare a radarelor de la Cambridge Pixel Ltd., aici pentru amplasamentul ASR-910 din Neubrandenburg-Trollenhagen.

Radar Siting

Radar Siting (din limba engleză: radar site pentru localizare, poziția unui radar) este calculul teoretic al razei de acțiune radar preconizate pentru o anumită poziție sau pentru o poziție care urmează să fie selectată a unei antene radar.

În trecut, acest lucru era încă determinat prin ridicarea complexă a terenului cu ajutorul teodolitului și prin măsurarea unghiului terenului (înclinarea medie a terenului) și a unghiului de acoperire (unghiul antenei radar față de înălțimile terenului la orizont) în direcția țintei. Datorită posibilității de a accesa date cartografice electronice și a utilizării puterii de procesare a computerelor moderne, evaluarea terenului poate fi simulată în jurul unei posibile imagini radar. Programele simple (așa cum se arată în figura 1 și figura 2) utilizează doar unghiul de acoperire al terenului. Acestea oferă acoperirea radar pentru anumite altitudini, independent de gama de frecvențe și de posibilele reflexii la sol și de interferențele acestora. Acestea pot fi adoptate în condiții de siguranță pentru frecvențe foarte ridicate pentru selectarea siturilor.

Programele mai complicate iau în considerare, de asemenea, raza energetică a radarului (a se vedea ecuația radarului), o probabilitate de detecție posibil necesară, reflexiile la sol și interferențele acestora, precum și posibila propagare anormală a undelor (Ducting). Cu toate acestea, astfel de programe nu sunt disponibile în mod gratuit și necesită introducerea precisă a variabilelor de mediu și a parametrilor radarului.

Există, de asemenea, versiuni de programe care combină datele de la mai multe situri radar pentru a oferi o acoperire radar comună a acestei rețele radar (a se vedea figura 3). Spre deosebire de versiunile gratuite (sau finanțate prin publicitate), acestea acceptă și diferite surse de date, cum ar fi, în loc de datele SRTM provenite din teledetecția prin satelit civil a suprafeței Pământului, datele mai precise de topografie a terenului DTED, care pot fi utilizate pentru căpușele militare.

Galerie de imagini

Ilustrație 2: Acoperirea radar a unui presupus radar de navă în portul Kiel (capturi de ecran prin amabilitatea Cambridge Pixel Ltd.)

Ilustrație 3: Ecranul unui program de amplasare a radarelor cu plată, prezentat aici pentru o rețea de radare de pe coasta de est a Regatului Unit.
(Prin amabilitatea Cambridge Pixel Ltd.)