www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Temelleri

Uçağa Takılı Yana Bakan Radar (SLAR)

Resim 1: Uçağa Takılı Yana Bakan Radar geometrisi

Resim 1: Uçağa Takılı Yana Bakan Radar geometrisi

Resim 1: Uçağa Takılı Yana Bakan Radar geometrisi

Uçağa Takılı Yana Bakan Radar (SLAR)

Yana bakan radarın takıldığı uçak ya da uydu gibi bir platform bir düz rotada, bir sabit yükseklikte seyredebilir. Radar, bu uçuş rotasına dik açıda yatık bir menzilde ışıma yapar ve yer yüzeyindeki eni geniş bir şeriti (swath) aydınlatır. Menzil, uçuş rotasına dik yönde tanımlanırken, azimut açısı uçuş yönündeki bir genişleme olarak tanımlanır.

Şerit yer yüzeyinde Uçağa Takılı Yana Bakan Radar tarafından ölçüm verilerinin alındığı alandır. Şeritler uçuş rotası yönünde boylamasına uzanır. Şeridin genişliği rotaya dik yönde ölçülür ve bu bir coğrafik uzunluk olmalıdır, ancak bazen sadece yatık menzil olarakta ifade edilir.

Uçağa Takılı Yana Bakan Radar esas olarak bir gerçek açıklıklı anten kullanır. Yani, bu antenin yeterli bir açısal çözümlemeyi sağlayabilmesi için uygun geometrik boyutlara sahip olması gerekir. Bir Uçağa Takılı Yana Bakan Radarda azimut çözünürlüğü Ra ile gösterilir ve aşağıdaki formülle hesaplanır:

Ra = H · λ H = Anten yüksekliği (uçuş yüksekliği),
L = Antenin geometrik uzunluğu,
λ = Gönderim darbesinin dalga boyu ve
θ = Geliş açışı (incidence angle)
(1)
L · cos θ

Denklem, bir Uçağa Takılı Yana Bakan Radarda yükseklik arttıkça azimut çözünürlüğünün doğrusal olarak kötüleştiğini göstermektedir. Bir uyduya takılı yana bakan radarın kullanılması durumunda belirli bir azimut çözünürlüğünün sağlanabilmesi için hayli büyük boyutta bir antenin gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, daha küçük bir antenle daha yüksek bir çözünürlük sağlayabilmek için Yapay Açıklıklı radarlar kullanılır.

Taranan alanın boyutları Θ geliş açısı ile artar, çünkü bu aynı zamanda radar ve yeryüzü arasındaki menzili de arttırır. Bu durum, bir görüntünün uzak bölgedeki piksellerinin, yakın bölgedekine göre daha büyük olduğu anlamına gelir. Resmin görüntülenmesi sırasında, ölçeğin matematiksel olarak düzeltilmesi gerekir.

Radar, tüm bölgede anten ile yer yüzeyinde bulunan rasgele bir hedef arasındaki radyal ufuk hattındaki menzili ölçer. Bu bir yatık menzildir. Rota hattındaki menzil çözünürlüğü de benzeri şekilde geliş açısına bağlıdır ve aşağıdaki formülle hesaplanır:

Rr = c0 · tp c0 = Işık hızı
tp = Gönderim darbe süresi ve
θ = Geliş açısı (incidence angle)
(2)
2 sin θ

Bir örnek hesaplama:

Bir Uçağa Takılı Yana Bakışlı Radara ait teknik veriler şunlar olsun:
λ = 1 cm,
L = 3 m,
H = 6000 m,
θ = 60°, ve
tp = 100 ns,
Buna göre,
azimut açı çözünürlüğü Ra = 40 m ve
menzil çözünürlüğü Rr = 17,3 m olur.

600 km yükseklikte bir uydu yörüngesinde bulunan bir platforma takılı aynı teknik özelliklere sahip yana bakan radarda azimut çözünürlüğü Ra = 4000 m olurdu!