www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/FPS-18

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1:

Ilustrație 1: AN/FPS-18

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 2 700 … 2 900 MHz
(bande S)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 1 200 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 1 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 1 MW
puterea medie: 1,2 kW
distanţa maximă fără ambiguităţi: 50 NM (≙ 93 km)
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 1,4 grade
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 5,33 ture/minut
MTBCF:
MTTR:

AN/FPS-18

AN/FPS-18 este un radar de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, de putere medie, controlabil de la distanță, care funcționează în banda S. Acesta a fost dezvoltat și construit de Bendix pentru a umple golul din sistemul SAGE în vederea localizării țintelor care zboară la joasă înălțime în condiții de teren dificil. Acesta utilizează amplificatoare de putere complet coerente ca emițătoare cu un klystron ca etaj de ieșire al transmițătorului pentru o suprimare mai eficientă a țintelor fixe. AN/FPS-18 a fost capabil să detecteze și să urmărească avionul F-86 în condiții de vizibilitate cvasi-optică la o altitudine de 5 440 m (17 000 picioare) până la o distanță de 35 NM (≙ 65 km).

Alimentarea antenei a asigurat polarizarea liniară verticală și circulară. Domeniul de detecție a acoperit unghiuri de elevație de la 0,5° la 30°. Electronica radarului avea două emițătoare și receptoare identice, cu funcționare complet automată. De îndată ce apărea o defecțiune tehnică pe un canal, sistemul trecea automat pe celălalt canal.

Sistemul a fost utilizat la sfârșitul anilor 1950 și în anii 1960.

AN/FPS-14

Radarul AN/FPS-14 este în mare parte la fel ca AN/FPS-18, diferența fiind că AN/FPS-14 folosește un magnetron ca transmițător. Ca urmare, AN/FPS-18 are, de asemenea, o putere de impulsuri de aproximativ două ori mai mare. O altă consecință este că radarul poate fi doar pseudocoerent și, prin urmare, are o suprimare a țintelor fixe mai slabă decât AN/FPS-18.

Galerie foto a AN/FPS-18

Imaginea 2: Bendix, „AN/FPS-18, AN/FPS-14 Antenna Assembly,“ Colecția Muzeului Național al Radarelor de Apărare Aeriană (National Air Defense Radar Museum Collection)

Imaginea 3: Poziția tipică a FPS-18

Sursa: