www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Eski Radarlar

ZW06

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1:

Resim 1: Signaal ZW06 yüzey arama ve yöngüdüm radarının anteni (1989)

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 8 600 … 9 500 MHz (X-bandı)
Darbe Tekrarlama Zamanı:
Darbe Tekrarlama Frekansı:
Gönderim Darbe Genişliği (τ):
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 60 kW
Ortalama Güç: 60 W
Aletli menzil: 22 km
Menzil Çözünürlüğü: 10-20 m (kısa gönderim darbesi)
100 m (uzun gönderim darbesi)
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı: 0,9°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 24 devir/dak
MTBCF:
MTTR:

ZW06

ZW06 X-bandında çalışan bir deniz yüzeyi arama - ve yöngüdüm radarıdır. Bu radar helikopter görev ve yönlendirilmesinde özellikle deniz yüzeyindeki radar kapsama sahası alt sınırı altında kalan boşlukları doldurmak için kullanılır. Hafif oluşu (300 kg dan daha az) ve toplu yapısı ile 500 BRT den başlayan küçük gemiler için de çok uygundur. Ayarlanabilir magnetron hariç alıcı ve göndericisi yarıiletken teknolojisi ile üretilmiştir. Anteni denizin paslandırıcı etkilerine karşı paslanmaz çelikten imal edilmiştir.

Denizin dalga kabarma etkisinin bastırılması ve aktif parazitlere karşı bağışıklık; doğrusal/dairesel polarizasyondan biri seçilerek, darbe genişliği algılama özellikli bir logaritmik alıcı kullanarak, kontrol edilebilir bir yakın-bölge zayıflatma (Sensitivity Time Control, STC) yöntemi kullanarak, eşzamanlı olmayan parazitleri bastırarak hem de ayarlanabilir magnetronla kısıtlı bir frekans ataklık ile sağlanır.

Antenin arkasındaki 2,7 · 1,2 m boyutlarındaki her iki plaka rüzgâra karşı koruma sağlar ve bu sayede radar 170 km/saat lik bir rüzgâr hızına kadar çalışabilir.

Bu radardan toplamda 70 kadarı teslim edildi ve lisanslı olarak değişik türleri imal edildi. ZW06 örneğin Thales firması tarafından Type 1007 ya da Scout (Frekans Modüleli Sürekli Dalga radarı) ile değiştirildi, ancak özellikle Asya ve Güney Amerika’da birçok gemide bu radar halen kullanılmaktadır.