www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

JY-9

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: JY-9

Ilustrație 1: JY-9

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă S
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 790 … 850 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 20 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 200 kW
puterea medie: 3,4 kW
distanţa maximă fără ambiguităţi: 150 km
capacitatea de separare în distanță: 120 - 240 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: β= 1,5° ;ε= 40°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei: 6 sau 12 ture/minut
MTBCF: > 500 h
MTTR:

JY-9

JY-9 este un radar cu rază medie de acțiune desfășurabil care funcționează în banda S pentru ținte care zboară la joasă înălțime. Acesta poate fi utilizat pentru recunoașterea spațiului aerian, umplerea golurilor, controlul traficului aerian și protecția coastelor. Acesta este conceput pentru achiziția eficientă a țintelor la altitudini joase, sub influența interferențelor active și a mediilor complicate cu ținte fixe. Sistemul este format din antenă, un adăpost pentru operatorul radar și o remorcă mică cu o unitate de alimentare electrică. Este transportabil pe calea aerului și poate fi încărcat în vagoane de cale ferată sau pe nave. Timpul de instalare sau demontare a radarului este de aproximativ 20 de minute cu un echipaj experimentat de 4 persoane.

JY-9 utilizează o antenă cu două modele de antenă suprapuse prin utilizarea a două radiatoare tip corn în fața unui reflector parabolic. Ambele modele se suprapun la aproximativ 5°. Doar un singur radiator al claxonului este utilizat pentru transmisie, ambele fiind utilizate pentru recepție. Dimensiunea reflectorului este de 4,14 · 6,96 m. Antena poate fi montată fie direct pe adăpost, fie pe sol sau pe un stâlp cu zăbrele de oțel.

Stadiul de ieșire al transmițătorului funcționează cu un amplitron care este alimentat de un tub cu unde călătoare. Impulsul transmițătorului este modulat în fază în interiorul impulsului și utilizează comutarea cu deplasare de fază în cuadratură.

Radarul are capacități de suprimare a interferențelor, inclusiv schimbarea frecvenței de la un impuls la altul. Există două canale de recepție independente cu lățime de bandă largă, lobi laterali mici, suprimare eficientă a țintelor fixe cu o hartă automată a țintelor fixe. Durata medie între defecțiuni este mai mare de 500 de ore. Sunt disponibile circuite de testare încorporate (BITE), precum și detectarea automată a defecțiunilor până la nivelul circuitului electric.