www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

AN/FPS-17

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: Reflectorul parabolic de la compania D.S. Kennedy are o înălțime de aproximativ 54 m și o lățime de 34 m.

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 175 … 215 МHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor: 30 Hz
durata impulsului de sondaj (τ): 2000 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 1,2 МW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi:
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate:
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

AN/FPS-17

AN/FPS-17 a fost un radar special de recunoaștere pentru lansările de rachete sovietice. Acesta făcea parte din Sistemul de avertizare timpurie privind rachetele balistice (BMEWS). Acesta a fost primul radar de recunoaștere conceput special pentru a detecta obiecte din spațiu. A fost, de asemenea, primul radar operațional care a demonstrat practic funcția de compresie a impulsurilor.

Contractantul general a fost General Electric, iar acesta din urmă a angajat Lincoln Laboratory ca subcontractant.[1]

Acest radar a fost conceput, proiectat, construit și instalat în 16 luni. Instalarea inițială pentru testarea sistemului a avut loc la Laredo AFB din Texas. Acest radar urma să detecteze propriile lansări de rachete de la White Sands, New Mexico. Alte echipamente au fost instalate pe insula Aleutine Shemya spre sfârșitul anilor 1950. Radarul de pe insula Shemya a fost înlocuit ulterior în acest rol de Cobra Dane (AN/FPS-108).[2]

Instalația inițială a fost denumită AN/FPS-17, XW-1. Acesta a fost instalat în districtul Diyarbakir (Turcia) și era destinat să detecteze lansările de rachete de la Kapustin Yar, la sud de Volgograd (pe atunci Stalingrad). Ca efect secundar, s-au obținut date care au depășit cu mult misiunea planificată. Documentarea traiectoriilor rachetelor a permis identificarea lansărilor de sateliți, calcularea parametrilor sateliților (poziție și orbită) și evaluarea performanțelor rachetelor auxiliare de lansare.

Antena originală era o antenă fixă cu reflector parabolic formată dintr-o grilă de aproximativ 54 m înălțime și 34 m lățime. A fost proiectat și construit de compania D.S. Kennedy & Co. din San Francisco (California). Transmițătoarele pentru gama de frecvențe de la 175 la 215 MHz au constat inițial din etaje de ieșire standardizate pentru emițătoare de televiziune de la General Electrics, care au fost modificate pentru funcționarea cu impulsuri. Recunoașterea a fost efectuată de șase diagrame orizontale fixe în direcția Kapustin Yar.

În 1958, a fost construită o a doua antenă, care avea o înălțime de aproximativ 46 m și o lățime de 92 m. Transmițătoarele au fost modernizate și puteau produce acum trei diagrame de antenă suplimentare. De asemenea, o noutate a fost eșalonarea verticală în șapte modele de antene și o rază de acțiune mai mare.

Succesul acestui radar cu diagrama de radiație a antenei paralelă fixă a dus la instalarea unui radar suplimentar de urmărire a țintelor (AN/FPS-79) în 1964, care a oferit capacități suplimentare pentru echipamente de satelit și recunoaștere a dimensiunilor, precum și pentru observarea reintrarea sateliților cu și fără pilot.

Instalarea acestui radar pe insula Shemya a fost finalizată în 1960. Radarul din Turcia a fost scos din uz în decembrie 1995. Sarcinile sale au fost preluate de un radar de urmărire a țintelor AN/FPS-79.[3]

Galerie de imagini ale radarului de supraveghere spațială AN/FPS-17.

Imaginea 2: Vedere aeriană a bazei aeriene din Diyarbakir la mijlocul anilor 1950.

Surse și referințe:

  1. Melvin L. Stone and Gerald P. Banner: ’’Radars for the Detection and Tracking of Ballistic Missiles, Satellites, and Planets’’
    in Lincoln Laboratory Journal, Volume 12, Number 2, 2000, S.217 (online PDF)
  2. Jane’s Radar and Electronic Systems, 6th edition, Bernard Blake, ed. (1994), p. 78.
  3. GlobalSecurity.org AN/FPS-17 Space Surveillance Radar