www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

Tesla RP-3F

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Imaginea 1: Fotografie dintr-o broșură publicitară pentru radarul RP-3F (și, de asemenea, singura fotografie cunoscută a radarului). Sursa: Patrik Trnčák

Imaginea 1: Fotografie dintr-o broșură publicitară pentru radarul RP-3F (și, de asemenea, singura fotografie cunoscută a radarului). Sursa: Patrik Trnčák

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 9250 − 9450 MHz
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ): 0,45 µs
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 150 kW
puterea medie:
distanţa maximă fără ambiguităţi: 20 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: β= 0,8°; ε= 0,6°
Schwenkwinkel: β= ±15°; ε= -1° … +9°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

Tesla RP-3F

Istoria tehnologiei radar cehe

Experimentele de dezvoltare a primelor radare militare și, mai târziu, a radarelor civile de control al traficului aerian au început în Republica Cehoslovacă de atunci încă din anii 1950. Unul dintre primele radare de supraveghere aeriană a fost RL-1, care a fost instalat pe Aeroportul din Praga spre sfârșitul anilor 1950. Primul sistem radar combinat de control al traficului aerian a fost denumit RP2/RL-2 și era format dintr-un radar de apropiere de precizie și un radar de supraveghere a spațiului aerian (ASR). Începând cu prima jumătate a anilor 1960, Tesla a început să producă sisteme radar de control al traficului aerian în Pardubice. Cele mai cunoscute radare de apropiere de precizie, cum ar fi RP-3F, 3G, 4G și 5G, au fost produse aici și instalate pe mai multe aeroporturi din fosta Uniune Sovietică și în alte țări, cum ar fi Ungaria, România și Coreea.

Aceste radare respectă standardele OACI și pot funcționa în condiții meteorologice dificile (vânt puternic, frig). Peste 360 de unități din seria RP-3F până la RP-5G au fost produse între 1966 și 1992. Unele dintre aceste radare sunt încă în funcțiune pe aeroporturi din Rusia, Ucraina, Estonia sau România.

Radarele de recunoaștere au fost construite pentru a funcționa în principal pentru Cehoslovacia și armata cehoslovacă. Unele dintre aceste radare RL-41, RL-42, RL-61 și RL-64 sunt în funcțiune pe aeroporturile din Cehia.

Sistemele radar de apropiere combinată (TAR și PAR) au fost utilizate în principal în scopuri militare. Acestea includ serii precum RPL-2, RPL-4 și RPL-5. Sistemul de tip RPL-5E a fost exportat în Rusia și Ucraina în anii 1980-1990.

După 1994, Grupul Tesla a fost împărțit în companii mai mici care continuă producția sau repararea sistemelor radar. Aceste companii sunt:

Galeria de imagini

Imaginea 2: Radarul RL-41