www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

P-30 “Big Mesh”

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: poziția înclinată tipică a antenei superioare.

Ilustrație 1: poziția înclinată tipică a antenei superioare.

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: bandă E/F
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls: 1 MW
puterea medie: 50 kW
distanţa maximă fără ambiguităţi: 360 km
capacitatea de separare în distanță: 500 m
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 0,6 - 1,7°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

P-30 “Big Mesh”

P-30 „Crystal“ (chirilică: «Хрусталь»; denumire NATO: „Big Mesh“) a fost un prim radar cu unde centimetrice al fostei Uniuni Sovietice.

Înclinarea antenei superioare față de un fascicul în V a făcut posibilă determinarea înălțimii țintei. În cazul în care un caracter țintă era scris de două ori, ținta asociată zbura, prin urmare, la o altitudine mai mare. Cu cât ambele părți ale personajului-țintă se aflau mai departe pe ecran, cu atât altitudinea țintă era mai mare.

Partea verticală a antenei de lângă reflectorul inferior (în imaginea din stânga) este antena de compensare a radarului secundar cu „răspuns activ“ (NRS-20), care trebuia să permită o mai bună identificare a aeronavelor proprii odată cu introducerea MiG 21. Antena principală a NRS-20 a folosit, de asemenea, reflectorul parabolic inferior.

Radarul a fost adoptat în dotarea armatei sovietice în 1955. În 1959, radarul a fost modernizat la P-30M "Saturn". Această modernizare a adus o îmbunătățire a razei de acțiune cu 10 până la 15 procente prin utilizarea tuburilor cu unde călătoare ca preamplificatoare cu zgomot redus în receptor.

Datorită posibilităților de detectare digitală a țintelor și de urmărire a țintelor prin intermediul unui plotextractor, care poate procesa până la 200 de ținte simultan, acest radar a cunoscut o renaștere și a fost reeditat sub denumirea 1L117. Precizia determinării digitale a altitudinii este de 400 m.