www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Radar Örnekleri - Eski Radarlar

AN/TPS-43

Radar birimi, taktik-teknik özellikleri açıklaması

Resim 1: AN/TPS-43 anten

Teknik veriler
Çalışma Frekans Aralığı: 2 900 - 3 100 MHz
Darbe Tekrarlama Zamanı: 4 ms
Darbe Tekrarlama Frekansı: 250 Hz
Gönderim Darbe Genişliği (τ): 6,5 µs
Alım Süresi:
Ölü Süre:
Darbe Gücü: 2,8 MW
Ortalama Güç: 6,7 kW
Aletli menzil: 450 km
Menzil Çözünürlüğü:
Konumlandırma Doğruluğu:
Işın demet açısı: 1,1°
Bir Dönüşteki İsabet Oranı:
Anten Dönüş Adedi: 10 s (6 dönüş/dak)
MTBCF:
MTTR:

AN/TPS-43

AN/TPS-43 radarı pilotlu uçaklar ve çok kapsamlı değişik taktik ortamlarda ki yerden-havaya füze bataryaları için tasarlanmış hafif, taşınabilir bir yer ve hava radarıdır. Bir savaş veya savaş-bombardıman uçağında bu 3- boyutlu radarın kapsama alanı 447 km dir ve altı kanalda işaret genlik karşılaştırmaları yaparak tam menzili içindeki yükseklikleri de ölçer. Tasarımına, yerden yansıma parazit işaretlerinin (clutter) etkin bir şekilde bastırılması ve bir sayısal evreuyumlu (coherent) hareketli hedef belirteç sistemi, bir darbeden diğerine geçişte frekans zıplaması (frequency agility), İşaret Boğma Analiz ve İletim Sistemi (JATS, Jamming Analysis and Transmission Selection), darbe kodlanmış anti-yerden yansıma parazit sistemi ve yan lob köreltme gibi elektronik karşı-karşı önlemler katılmıştır. AN/TPS-43 radarının bu son modelinde aygıtlar kapsamlı bir şekilde iyileştirilmiş ve operasyonel yetenekleri arttırılmıştır.

Hava yoluyla taşınabilmesi amacıyla ekipman, her biri 3400 kg dan az olacak şekilde iki palete bölünebilir. Birinci bölümde, içinde alıcı/gönderici ve ekran ünitelerinin bulunduğu kabin; diğer bölümde ise anten aksamı, besleme ve yan ekipmanlar yer alır. Ekipmanın tamamı iki adet M35 kamyon ile karayolunda nakledilebilir. Anten, bükülgen bir dalga kılavuzu ile kabindeki gönderici çıkış katına bağlanır. Dalga kılavuzunun içi, dielektrik katsayısını iyileştirmek ve geçiş kayıpları önlemek kükürt hegza florür ile doldurulmuştur.

Mekanik kısımlarda, ağırlığın azaltılması amacıyla mümkün olduğu kadar hafif alaşımlar ve elektronik devrelerde ise mikro-minyatürleşme teknikleri kullanılmıştır. Göndericide ki doğrusal demet klistronu katı-hal teknolojisi ile imal edilmiş bir modülatör vasıtasıyla tetiklenir.

Anten besleme dizisi, yükseklik-bulma demetlerini oluşturmak için şerit-iletken matris kullanır. ISLS (Interrogator SideLobe Suppression, Yan Lob Bastırma Sorgulayıcısı) yeteneği olan IFF (Dost-Düşman-Ayırma) anteni toplayan ve çıkartan tiptir. Radar beslemesinin arka kısmına monte edilen küçük bir elektronik baskılı devre referans anteni, radarın yan lob referans anteni gibi çalışır. Bu anten, gönderilen darbeler arasında ki ölü süre boyunca JATS işlevi için değerlendirir.

Anten kazancı 47 dB dir. Anten, demet yığınlı kosekant-kare biçimli bir ışıma diyagramına sahiptir. Gönderim darbesi kosekant-kare biçimli bir ışıma diyagramı meydana getirir. Alma olayı, aynı yükseklik açısı içinde kademeli olarak üst üste yer alan ve toplamları kosekant-kare diyagramını meydana getiren 6 adet alıcı kanalla (yani loblarla, diğer bir ifade ile demetlerle) gerçekleşir. Bu sayede uçan bir nesnenin azimut açısı ve menzili yanında, yüksekliği de tayin edilebilir. Bir sonraki 7. alıcı kanalı ise yan lobları bastırmakta (SLS, Side Lobe Supression) kullanılır.

Bir twstron ( Yürüyen Dalga Tüpü (Traveling Wave Tube, TWT) ile klistrondan meydana gelen bir hibrid son kat tüpü) S-bandında maksimum çıkış gücü 2.8 MW ı bulan darbeler üretir.

AN/TPS-43 radarı kapsamlı Elektronik Koruma Önlem işlevlerine sahiptir. Frekans zıplama yeteneği dışında, cihaz ilaveten, bir darbeden diğerine geçiş arasındaki sükunet süresini de kademeli olarak rasgele değiştirerek çalışabilir. Ayrıca, bir sonraki darbe gönderimi için en az gürültüye sahip gönderme/alma frekansı, JATS denen bir düzen ile belirlenir.

ABD Silahlı Kuvvetleri birçok AN/TPS-43 radarını, bu radarda bulunan kosekant-kare anten yerine, faz dizi anten monte ederek AN/TPS-75 radarına çevirdi. Fakat bu modifikasyonlar Alman Ordusu envanterinde bulunan radarlarda yapılmadı. Buna rağmen AN/TPS-43 radarının hala Alman Ordusunda ki popülaritesi büyük ölçüde süregelmektedir. Arjantin Silahlı Kuvvetleri 11. Eylül. 2001 olayından sonra, yasadışı uçuş hareketlerini algılamak için Posados mevkiine bir adet AN/TPS-43 radarı kurdu.