www.radartutorial.eu www.radartutorial.eu Principiile Radiolocaţiei

RUS-1

Scurtă prezentare radarului, date tehnico-tactice

Ilustrație 1: RUS-1, poziția receptorului

Ilustrație 1: RUS-1, poziția receptorului

Date tehnico-tactice
frecvența de lucru: 75 … 83 MHz
(bande F)
perioadă de repetiţie a impulsurilor:
frecvenţa de repetiţie a impulsurilor:
durata impulsului de sondaj (τ):
timpul de recepţie:
timpul mort:
puterea în impuls:
puterea medie: 300 W
distanţa maximă: 35 … 50 km
capacitatea de separare în distanță:
precizia de măsurare:
lățimea diagramei de directivitate: 60°
numărul de impulsuri recepţionate:
viteza de rotire a antenei:
MTBCF:
MTTR:

RUS-1

RUS-1 (abbr. de: Radio Ulavlitel Samoljotov, în chirilică: РадиоУлавливатель Самолетов, aproximativ: „Radio Aircraft Catcher“), numit și „Reven“ («Ревень»), a fost prima încercare a trupelor armatei din fosta Uniune Sovietică de a localiza aeronavele prin intermediul undelor electromagnetice. Acesta a fost dezvoltat de Institutul de cercetare științifică și testare a comunicațiilor din cadrul Armatei Roșii (în chirilică: Науучный исследовательско испытательный институт связи Красной Армии). Producătorul a fost Laboratorul de măsurători electrofizice (în chirilică: Лаборатория Электрофизических Измерений, ЛЭФИ) din Minsk.

În 1938, tehnicienii sovietici au reușit să predea trupelor primul radar, gata de utilizare. Până în 1940, un total de 45 de radare fuseseră predate trupelor. Radarul a trecut primul test dur pe frontul finlandez în iarna anului 1939/40.

RUS-1 a fost un simplu radar cu undă continuă bistatic, similar ca design cu experimentele efectuate de Albert Taylor și Leo Young de la Laboratorul de Cercetare Navală din SUA în 1922. Din punct de vedere funcțional, a funcționat ca un radar cu barieră. RUS-1 a constat dintr-o poziție a transmițătorului și o poziție a receptorului la stânga și la dreapta la o distanță de aproximativ 30 … 40 km. În receptor, semnalele transmise continuu de transmițător au fost recepționate prin intermediul unui lob lateral al antenei. Dacă un obiect reflector suplimentar zbura în zona din fața acestei linii, semnalul recepționat se modifica semnificativ. Bineînțeles, RUS-1 nu putea măsura coordonatele sau determina dacă unul sau mai multe avioane se apropiau. Acesta a putut doar să stabilească faptul că a avut loc o apropiere. RUS-1 a fost capabil să monitorizeze un coridor cu o lățime de până la 70 km.

Galeria de imagini a RUS-1

Imaginea 2: Poziția transmițătorului RUS-1